2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Miskolc kaput nyit Bécsre

A világ 2009-ben Joseph Haydnra, az ezernyi szállal Magyarországhoz kötődő zeneszerzőre emlékezik. A Haydn-évhez a miskolci operafesztivál már a nyitóhangversennyel csatlakozik, amelynek előadói Miklósa Erika és az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar. A „vonósnégyes atyja” kompozíciói közül emellett további művek is felcsendülnek a fő programban: operák (Aki hűtlen, pórul jár, Az énekesnő), valamint zenekari művek.


A bécsi klasszika megkerülhetetlen szerzője Wolfgang Amadeus Mozart, akinek több operája, az Apolló és Jácint, a Figaro házassága, valamint a ritkán látható A kairói lúd  is színre kerül. Sőt, legismertebb operája, A varázsfuvola nagyszínházi és kamaraváltozatban, valamint bábszínházi előadásként is. A zseniális muzsikust idézi majd a moszkvai Helikon Színház Mozart és Salieri előadása, illetve a kassai színház Házasság Figaro (Mozart) szerint kortárs táncszínházi produkciója. Nem maradhatnak ki a műsorból olyan bécsi szerzők sem, mint Richard Strauss (Ariadné Naxosz szigetén), Gluck (A rászedett kádi), Schubert (Téli utazás), valamint az új bécsi klasszikusok, Bartók kortársai sem, köztük Alban Berg, akinek Lulu és Wozzeck című operáit mutatjuk be.

A miskolci operafesztivál idén is több előadás létrehozásában szerepet vállalt. Egyik ilyen vállalkozása Arnold Schoenberg Mózes és Áron operájának előadása, amelynek magyarországi ősbemutatóját tartja Miskolcon a Kocsis Zoltán vezette Nemzeti Filharmonikus Zenekar. Különlegességként az opera Schoenberg által írt színházi változatát, A bibliai út című darabot is láthatja a közönség. Hasonlóképpen nagyszabású produkció a húsz évvel ezelőtti, 1989-es rendszerváltásra emlékező Beethoven-koncert, amely több száz közreműködővel, a miskolci mellett a kassai és a kolozsvári színházak – így három ország – együttműködésével valósul meg. Az esten felhangzó Fidelio-részletek a kelet-európai országok visszanyert szabadságát, míg a IX. szimfónia – és utolsó tétele, az Európa himnuszává vált Örömóda – az új európai közösséghez való tartozásukat szimbolizálja.

Ahogy a kortárs zeneszerzők nagy hangsúlyt fektettek a gyerekek zenei nevelésére, a miskolci operafesztivál is kiemelt figyelmet szentel a felnövekvő nemzedéknek. A gyerekeket a korábbi éveknél is gazdagabb programkínálattal várjuk. Bartók-, illetve Mozart-muzsikára készült bábdarabok, kamaraoperai produkciók, valamint Ránki György Muzsikus Péter című kedves kis darabja mellett két zenés mesedarabban a gyerekek is színpadra lépnek. A miskolci Fazekas Iskola Gyermekkara és Vonószenekara Szőnyi Erzsébet A didergő király gyermekoratóriumát mutatja be, míg a szerző meseoperája, Az igazmondó juhász a miskolci Egressy Béni–Erkel Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény előadásában látható.

A „Bartók+Bécs 2009” június 10–21. között színvonalas programmal tölti meg nemcsak a hivatalos játszóhelyeket, hanem Miskolc belvárosát is. Szinte felsorolhatatlan a Városház téren, a Szinva teraszon, az Erzsébet téren, a Széchenyi utcán, a Miskolci Galériában vagy a Herman Ottó Múzeumban látható fesztiváli események száma. A kínálatban pedig szórakoztató programok, könnyű- és komolyzenei koncertek éppúgy megtalálhatóak, mint a képzőművészeti, a színházi és táncszínházi előadások. Ezek a rendezvényei a korábbi évekhez hasonlóan most is ingyen látogathatók.

 

Forrás:www.operafesztival.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

126466
Női fotográfusok, a kézművesség világnapja és MaDok-filmek kerülnek fókuszba június elején a Néprajzi Múzeumban, sőt rendhagyó raktárlátogatásra is …

További cikkek