2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Mácsai Pállal folytatódnak a ZsÖK online programjai!

Folytatódik a Zsolnay Örökségkezelő NKft. élő online közvetítése, december 15-én Mácsai Pál és Huzella Péter Villon-estjét követhetik online az érdeklődők.

Nagy érdeklődés közepette zajlott a ZsÖK első próba streamelése novemberben, ennek során a Zsolnay Színház Reloaded * Háy János: A lány, aki hozott lélekből dolgozott című darabot láthatta online a közönség. A próbaverzió után ezúttal a technikai feltételeket még inkább finomítva, profi közvetítés útján látható Mácsai Pál és Huzella Péter Villon-estje, Befogad és kitaszít a világ címmel.

A közvetítés érdekessége, hogy a két művész valóban leutazik Pécsre, és a Zsolnay Negyed E78-as koncerttermében, élőben tartja meg az előadást, ahogyan eredetileg is történt volna. A különbség csak annyi, hogy a nézők nem személyesen, hanem online követhetik a műsort.

Az előadás tulajdonképpen egy kétszemélyes zenés színház Francois Villon verseivel. Miért sikeresek Magyarországon ezek a fél évezredes balladák? A költő nagyságán túl azért, mert Villont épp magyar nyelvre fordították legtöbbször és legtöbben, épp a huszadik században, és épp a magyar irodalom legjelesebbjei. Ezeket a verseket szinte mindenki ismeri, sokan kívülről fújják: nemzedékek önmeghatározásának állomása a villoni személyiség és az azt magyarra ültető szövegek iránti elfogult szeretet. A műsor sok fordítást használ: József Attila, Szabó Lőrinc, Illyés Gyula, Mészöly Dezső és Vas István szövegein túl Faludy közismert átirataiból is elhangzik jónéhány.

Huzella Péter a régi Kaláka együttes Villon-lemezén megjelent dalait és ehhez az előadáshoz írt új szerzeményeit énekli, Mácsai Pál pedig nem csak mondja, játssza, éli a verseket, hanem énekel és gitározik is. A két gitár és az ének eredeti jogaiba helyezi vissza a verseket, hiszen Villon a maga korában közismert dallamokra írt.  A mai értelemben vett versként, zene nélkül megszólaló szövegek kortársi hangon szólnak.

Igazi különlegesség, izgalmas kaland Villon mindig érvényes, örök emberi szövegeit hallani közel félévezredes távolból. Az előadásra a korábban megváltott jegyek érvényesek és további stream jegyek elérhetők az alábbi linken: https://www.e78.hu/programok/befogad-es-kitaszit-a-vilag-macsai-pal-es-huzella-peter-villon-estje

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Lóra, magyar, lóra!
Lóra, magyar, lóra!(Arany János) Tisztelgés a Párizsi Olimpiai Játékok előtt ifj. Vastagh György mezőhegyesi lovas szobraival, Molnár-C. Pál lovas …

További cikkek