2023. 06. 8. csütörtök

Medárd
1 EUR 369 HUF
1 GBP 429 HUF

Kína húzza ki válságából világgazdaságot?

Hároméves rekordot döntött meg a kínai gazdaság novemberben. 2017-hez képest 0,7 százalékkal növekedett a termelés, ellenétben az Egyesült Államokban és Európában tapasztalható súlyos visszaeséssel – jelentette a Magyar Békekör kedden.

A szolgáltatások és a gyártás széleskörű javulásának eredményeként az ázsiai tőzsde kedden 1,34 pontos növekedést produkált a hétfőn veszteséggel záró londoni és New York-i tőzsdeindexszel szemben, és pozitívra festette át az utóbbiakat is.

Megfigyelők ebből arra következtetnek, hogy a koronavírus tetézte világgazdasági válságból Ázsia fog kilábalni elsőként, húzóereje pedig Kína lesz. Prognózisukat arra alapozzák, hogy a preventív tömeges teszteléssel és a védőoltással előbbre tartanak a járvány leküzdésében, november 15-én pedig létrehozták a világ legnagyobb szabadkereskedelmi övezetét, mely Kínán kívül többek között Japánt, Indonéziát, Ausztráliát, Dél-Koreát is magában foglalja. A Regionális Átfogó Gazdasági Partnerség (RCEP) névre keresztelt összefogáshoz tartozó államok 30 százalékkal veszik ki részüket a világgazdaságból, a világ népességének 30 százalékát adják, 2,2 milliárd lelket számlálnak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek