2021. 09. 23. csütörtök

Tekla, Líviusz
1 EUR 356 HUF
1 GBP 417 HUF

Kína húzza ki válságából világgazdaságot?

Hároméves rekordot döntött meg a kínai gazdaság novemberben. 2017-hez képest 0,7 százalékkal növekedett a termelés, ellenétben az Egyesült Államokban és Európában tapasztalható súlyos visszaeséssel – jelentette a Magyar Békekör kedden.

A szolgáltatások és a gyártás széleskörű javulásának eredményeként az ázsiai tőzsde kedden 1,34 pontos növekedést produkált a hétfőn veszteséggel záró londoni és New York-i tőzsdeindexszel szemben, és pozitívra festette át az utóbbiakat is.

Megfigyelők ebből arra következtetnek, hogy a koronavírus tetézte világgazdasági válságból Ázsia fog kilábalni elsőként, húzóereje pedig Kína lesz. Prognózisukat arra alapozzák, hogy a preventív tömeges teszteléssel és a védőoltással előbbre tartanak a járvány leküzdésében, november 15-én pedig létrehozták a világ legnagyobb szabadkereskedelmi övezetét, mely Kínán kívül többek között Japánt, Indonéziát, Ausztráliát, Dél-Koreát is magában foglalja. A Regionális Átfogó Gazdasági Partnerség (RCEP) névre keresztelt összefogáshoz tartozó államok 30 százalékkal veszik ki részüket a világgazdaságból, a világ népességének 30 százalékát adják, 2,2 milliárd lelket számlálnak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum