2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
Kárpát-medence kincsei Egerben

Kárpát-medence kincsei Egerben

Kárpát-medence kincsei EgerbenBallada, bizánci zene, Haydn, konferencia és ízek…

A szeptember közepe Eger városában kulturális és gazdasági programokkal, konferenciákkal, valamint gasztronómiai rendezvények egész sorával telik majd a Kárpát-medence kincsei címmel, amelyről a Szépasszonyvölgy egyik pincéjében tartottak sajtótájékoztatót a napokban. Az őszi fesztivál – melyet az egri polgármesteri hivatal és a Hungarofest Kht. Szervez – tematikája igen sokrétű, több művészeti ágat is magába foglal.

Az öt napon, szeptember 16-20-a között, a hazai és a térség művészeinek közös produkciói mutatkoznak majd be, és az észak-magyarországi régió változatos kulturális sokszínűsége mellett a Kárpát-medence gazdag hagyományvilágából is ízelítőt nyújt. Rubovszky Rita, a Hungarofest Kht. igazgatója bővebben beszélt a programokról, kiemelve a színházi estéket a Csávási balladával, a Szomorú vasárnappal, a Kutyaszívvel, és az Énekes madárral. A zenés programokból pedig kiemelkedik a Bizánc zenei kincseit bemutató Szent Efrém Férfikar, valamint a Schola Hungarica Magyar gregoriánum című hangversenye, de szefárd és jiddis zene is felcsendül majd. Eger a Haydn-koncerteknek is helyet ad a zeneszerző halálának 200.évfordulója alkalmából, de lesznek világzenei és könnyűzenei hangversenyek is. Emellett fotó- és porcelánkiállítást (Zsolnay) rendeznek a városban.

Szeptember 16-án pedig Utazás, élmény, önreflexió címmel nemzetközi konferenciát tartanak a kulturális turizmus lehetőségeiről, amelynek előadói a volt és a jövőbeni európai kulturális fővárosok képviselői, nagy külföldi és hazai fesztiválok igazgatói, szakemberek, politikusok lesznek. A Dobó téren kíváló magyar élelmiszeripari és gasztronómiai termék kiállítást és vásárt rendeznek. A város éttermei is felkészülnek a rendezvényre, hiszen a Kárpát-medence határon túli területeinek hagyományos ételeit külön étlapon szerepeltetve kóstolhatják meg a vendégek tájjelegű és hungarikum borok kíséretében komplett menüsorban.  Igazi gasztronómiai kuriózumra számíthatunk, hiszen fogyaszthatjuk majd többek között a székelygulyást, a felvidéki sztrapacskát vagy a drávaszögi halpaprikást.

Habis László polgármester arról beszélt, hogy a válságos időkben különösen fontos egy ilyen rendezvény, mert ezzel igen sok látogatót vonzhatnak a városba. A kulturális idegenforgalom a túlélésben segíthet – mondta. A programokra különben 1500 forintos jegyeket válthatunk.

Temesi László

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

126466
Női fotográfusok, a kézművesség világnapja és MaDok-filmek kerülnek fókuszba június elején a Néprajzi Múzeumban, sőt rendhagyó raktárlátogatásra is …

További cikkek