2021. 10. 27. szerda

Szabina
1 EUR 364 HUF
1 GBP 431 HUF

Itthon vagy! Magyarország, szeretlek!

Tüzes hangulat és népi vigasságok Szent Mihály napján a Diósgyőri várban

Szeptember 27-én délután a Szent Mihály-napi hagyományoké lesz a főszerep a Diósgyőri várban és a Lovagi Tornák Terén. Az Itthon vagy! Magyarország szeretlek miskolci helyszínein, a látványos állatbehajtás mellett meglepetésekkel teli kutyás bemutatókkal és néptánc előadásokkal is várják az érdeklődőket. A programokról a köztelevízió is tudósít.

Az ősz egyik legszebb estéjén rendezik meg az Itthon vagy! Magyarország szeretlek! elnevezésű programsorozatot, amelyen országszerte felelevenítik a Szent Mihály-napi pásztor hagyományokat és előtérbe kerülnek a helyi közösség értékei. A népi kalendáriumban ehhez a naphoz kapcsolódik az állatok behajtása a téli szálláshelyekre és a pásztorok elszámoltatása, amelyet látványos tűzgyújtással és vigasságokkal ünnepeltek.

Szent Mihály napján délután 3 órától patkódobogástól és a hajtók kiáltásaitól lesz hangos a Lovagi Tornák Tere, amely idén először kapcsolódik be helyszínként a programokba. Az állatbehajtás mellett a lovasoknak ügyességi játékokon is szurkolhatunk, mint a süvegütés, a szalagtépés, vagy a lovas birkózás, amelyet a Hejő-Törzs Hagyományőrző Egyesület elevenít föl. A Diósgyőri várban Szent Mihály napján megtudhatjuk, hogyan lesz egy testőr kuvasz a királyi pár szolgálatára, és nemzeti kutyafajtáink még táncra is perdülnek a jeles ünnep alkalmából.

A vigasságok hangulatáról a Szinvavölgyi Néptáncegyüttes, valamint a Számadó és a Mintha zenekarok gondoskodnak, és felvidéki dallamokat is megidéz majd a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes. Legényeket, leányokat kirakodóvásár és ínyenc falatok, gyermekeket népi játszótér, csacsifogat, állatsimogató és népi mesterségek várják, és ügyeskedhetnek a kukoricamorzsolásban, őrlésben, szitálásban, és a mángorlásban is.

A mulatságon a Diósgyőri vár lovagjai és udvarhölgyei is részt vesznek, akik harci bemutatókkal és udvari játékokkal szórakoztatják majd a király vendégeit. Az est fénypontja a Szent Mihály napi tűzgyújtás lesz, amelyet közös táncház és mulatság követ. A rendezvény programjaira a Lovagi Tornák Terén, az Alsó várudvarban és a Várárokban a belépés ingyenes. A Felső várudvarba a jeles nap alkalmából 50%-os kedvezménnyel válthatnak jegyet az érdeklődők. A kedvezmények nem összevonhatóak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Az idei évben a hagyományos, sötétedés utáni Halloween Est rendezvényünket útfelújítási munkálatok miatt nem tudjuk megrendezni, azonban 2021. október…

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum