2022. 10. 2. vasárnap

Petra
1 EUR 422 HUF
1 GBP 478 HUF

Itthon vagy! Magyarország, szeretlek!

Tüzes hangulat és népi vigasságok Szent Mihály napján a Diósgyőri várban

Szeptember 27-én délután a Szent Mihály-napi hagyományoké lesz a főszerep a Diósgyőri várban és a Lovagi Tornák Terén. Az Itthon vagy! Magyarország szeretlek miskolci helyszínein, a látványos állatbehajtás mellett meglepetésekkel teli kutyás bemutatókkal és néptánc előadásokkal is várják az érdeklődőket. A programokról a köztelevízió is tudósít.

Az ősz egyik legszebb estéjén rendezik meg az Itthon vagy! Magyarország szeretlek! elnevezésű programsorozatot, amelyen országszerte felelevenítik a Szent Mihály-napi pásztor hagyományokat és előtérbe kerülnek a helyi közösség értékei. A népi kalendáriumban ehhez a naphoz kapcsolódik az állatok behajtása a téli szálláshelyekre és a pásztorok elszámoltatása, amelyet látványos tűzgyújtással és vigasságokkal ünnepeltek.

Szent Mihály napján délután 3 órától patkódobogástól és a hajtók kiáltásaitól lesz hangos a Lovagi Tornák Tere, amely idén először kapcsolódik be helyszínként a programokba. Az állatbehajtás mellett a lovasoknak ügyességi játékokon is szurkolhatunk, mint a süvegütés, a szalagtépés, vagy a lovas birkózás, amelyet a Hejő-Törzs Hagyományőrző Egyesület elevenít föl. A Diósgyőri várban Szent Mihály napján megtudhatjuk, hogyan lesz egy testőr kuvasz a királyi pár szolgálatára, és nemzeti kutyafajtáink még táncra is perdülnek a jeles ünnep alkalmából.

A vigasságok hangulatáról a Szinvavölgyi Néptáncegyüttes, valamint a Számadó és a Mintha zenekarok gondoskodnak, és felvidéki dallamokat is megidéz majd a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes. Legényeket, leányokat kirakodóvásár és ínyenc falatok, gyermekeket népi játszótér, csacsifogat, állatsimogató és népi mesterségek várják, és ügyeskedhetnek a kukoricamorzsolásban, őrlésben, szitálásban, és a mángorlásban is.

A mulatságon a Diósgyőri vár lovagjai és udvarhölgyei is részt vesznek, akik harci bemutatókkal és udvari játékokkal szórakoztatják majd a király vendégeit. Az est fénypontja a Szent Mihály napi tűzgyújtás lesz, amelyet közös táncház és mulatság követ. A rendezvény programjaira a Lovagi Tornák Terén, az Alsó várudvarban és a Várárokban a belépés ingyenes. A Felső várudvarba a jeles nap alkalmából 50%-os kedvezménnyel válthatnak jegyet az érdeklődők. A kedvezmények nem összevonhatóak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A hagyományoknak megfelelően 2022. szeptember 29-én, csütörtökön 16 órától tartanak megemlékezést Tompa Mihályról, a költőről elnevezett könyvtárban (…

További cikkek