2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • KKM reakció Mariano Rajoy spanyol kormányfő nyilatkozatára

KKM reakció Mariano Rajoy spanyol kormányfő nyilatkozatára

Nem értek egyet azzal, amit a magyar kormány tesz – mondta a spanyol miniszterelnök az Onda Cero nevű rádiócsatornának adott interjújában kedden, először kommentálva nyilvánosan a magyarországi migrációs intézkedéseket.

Mariano Rajoyt a műsorban arról kérdezték: mi a véleménye a magyar kormány politikájáról, illetve arról, hogy a menekültekkel szemben vízágyút és könnygázt használtak a határon.
„Én ellene vagyok” – jelentette ki a spanyol kormányfő, hangsúlyozva, hogy a menekültválság hatalmas probléma, ugyanakkor életekről és emberi lényekről van szó.
„Szerintem a legfontosabb ebben az életben az emberi lény, és az ő alapvető jogai. Az első az élet, a szabadság, és mindaz, amit elismer bármelyik civilizált alkotmány” – fogalmazott.
Igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy mindenki, aki kéri, megkapja-e a menekültstátust Spanyolországban.
„A menedékjog valami olyan, ami az európai civilizáció génjeiben van” – mondta. Hangoztatta, hogy a politikai üldözöttek, és a háború elől menekülők megérdemlik a figyelmet és támogatást.

A KKM reakciója

Győri Enikő nagykövet szeptember 18-án Ceuta-ba látogatott, ahol megbeszéléseket folytatott Juan Jesús Vivas Lara ceuta-i polgármesterrel, az autonóm város elnökével, valamint Nicolás Fernández Cucurull-lal, a spanyol kormány helyi képviselőjével, aki – a határőrizetet ellátó Guardía Civil segítségével – röviden bemutatta a nagykövetnek a Ceuta szárazföldi határának teljes hosszában végigfutó dupla kerítést és annak működését.

Az illegális migráció megfékezése érdekében Spanyolország a ’90-ev évek végén kezdett kerítésépítésbe az észak-afrikai spanyol enklávé, Ceuta szárazföldi határai körül, amely védelmi rendszer azóta több fejlesztésen is átment. A kezdetben 2,5 méteres drótkerítés mára egy egyenként 6 méteres duplakerítéssé nőtte ki magát, amelyhez komoly humán határőrizeti kapacitás és technikai háttér is társul.

Szijjártó Péter:

„Egyetértünk a spanyol miniszterelnökkel, a menekültek jogai nagyon fontosak. Ezért is tettük azt a javaslatot, hogy az Európai Unió vegye át a Szíriával határos országokban a menekülttáborok finanszírozását, így a menekültek jobb körülmények között élhetnének, jobb ellátásban részesülnének, és a konfliktus lezárása után visszatérhetnének szülőföldjükre.”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek