2024. 05. 19. vasárnap

Ivó, Milán
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Programajánló
  • »
  • ‘Harmony of Korea’ címmel különleges kiállítás nyílt a Kálmán Makláry Fine Arts Galériában

‘Harmony of Korea’ címmel különleges kiállítás nyílt a Kálmán Makláry Fine Arts Galériában

A világhírű dél-koreai alkotók kuriózumnak számító munkái egyszerre egy időben láthatók a londoni Hofa Galériában, a Velencei Biennálé alkalmából, a velencei Palazzo Contarini Polignac-ban, az antwenperi Leonhard’s Galériában és a budapesti Kálmán Makláry Fine Arts ‘Harmony of Korea’ című tárlatán.

A művészek különböző korosztályokat képviselnek, de közösek törekvéseik abban, hogy művészetükkel tudatosan utalnak koreai örökségükre: a kézműves hagyományokra és a kelet-ázsiai filozófiai gondolkodásmódra egyaránt.

A hat kortárs művész mindegyikének fontos a koreai identitás, miközben mégis korszerűek és modernek maradnak. A koreai kézműves hagyományok újrafelfedezésével találták meg mindenki mástól jól megkülönböztethető saját hangjukat, koreai önazonosságukat, mintegy harmóniát teremtve, és ezáltal reflektálva a felgyorsult nyugati világra.

 

Kwang Young Chun, egyenesen a koreai szellemiség megnyilvánulásának tartja a hanji papírt. Ő a hagyományos keleti orvosi szobák gyerekkori emlékeiből nyerte inspirációját, ahol a mennyezetre függesztett, kínai feliratos orvosságos zacskókon függtek a gyógyszerek. Művészetében kis háromszögformákat csomagol feliratos hanji papírba, és ezeket tekinti képei építő elemeinek. Így hoz létre változatos és izgalmas, térbe kinyúló felületeket. Alkotásait galériánk tárlatával egy időben az 59. Velencei Biennálé alkalmából, a velencei Palazzo Contarini Polignac-ban lehet megtekinteni.

Suh Jeong Min számára a mások által kézzel teleírt papírok személyes érintése és azok „bedolgozása” a lényeg. A közös örökség ugyan már elvesztette jelentését (hiszen nem tudjuk elolvasni a feltekert papírhengerekbe ragasztott szövegeket), de esztétikai síkon még látjuk jelenlétüket.

Ilhwa Kim a hanji papírt szintén feltekeri, de már nem olyan precízen, mint Suh Jeong Min. A nála megjelenő tekercsek a képekre applikálva sokkal organikusabbak: egy szilárd négyzetes tartóegységre lazán vannak feltekerve a művésznő által organikus festékekkel készített további hanji rétegek. Ezeket az egységeket „magoknak” nevezi, és ezekből építi fel kavargó, hullámzó, színes képeit.

Hur Kyung-Ae, a Párizsban élő fiatal festőművész a festéket kaparja vissza képein, bontja le és építi újra, ezáltal megjelenítve a rejtett rétegeket.

Chae Sung-Pil festményei olyan témákat hordoznak, mint például visszatérés a természethez, és olyan világot jelenítenek meg, amely a történelemben horgonyoz, de egyidejűleg időtlen és univerzális is.

Lim Dong-Lak szobrászművész már a számítógépes technikát is felhasználja hagyományos keleti gondolkodásra utaló fémszobrait készítve. Tudatosan utal a „jin-jang” és a „középső út” kelet-ázsiai gondolataira. Monumentális kültéri szobrai többek között Párizsban, a Défense-ban, Európa egyik legmodernebb és  legnagyobb üzleti- és lakónegyedében láthatóak.

Ilhwa Kim, Kwang Young Chun, Sung Pil-Chae, Suh Jeong-Min, Hur Kyung-Ae és Lim Dong-Lak munkáit a Falk Miksa 10. sz. alatti galériában hétköznapokon 10:00 és 18:00 óra között, november 25-ig lehet megtekinteni. A belépés díjtalan.

Kiállítóhely neve: Kálmán Makláry Fine Arts

Kiállítás címe: Harmony of Korea

Kiállító művész neve: Ilhwa Kim, Kwang Young Chun, Sung Pil-Chae, Suh Jeong-Min, Hur Kyung-Ae és Lim Dong-Lak

Kiállítás dátuma (tól-ig): 2022.10.20. – 2022. 11.25

https://kalmanmaklary.com/exhibitions/harmony-of-korea

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…