2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Programajánló
  • »
  • Érinthető szecesszió – Egyhetes fesztivállal ünnepeljük a századforduló művészetét

Érinthető szecesszió – Egyhetes fesztivállal ünnepeljük a századforduló művészetét

Az Iparművészeti Múzeum szervezésében idén is ingyenes programokkal várja az érdeklődőket A szecesszió fesztiválja. A keddtől szombatig tartó programsorozat elsődleges helyszíne a budapesti Ráth György-villa, ahol az Iparművészeti páratlan szecessziós gyűjteményéből 600 műkincs tekinthető meg. A villán kívül a Sonnenberg-házban és a Scruton Közösségi Térben is lesznek programok, valamint építészeti sétára is sor kerül, ezúttal Terézvárosban.
Merüljünk a tapintás birodalmában, az idei szecesszió világnapjának témája ugyanis az „anyag” – legyen az üveg, fa, fém, kő vagy bármi más. Megint fesztivált szervezünk az ünnepnek: június 6. és 10. között kóborolhatunk az art nouveau birodalmában. Szó lesz a híres Bugatti-bútorokról, amelyeket Magyarországon elsőként a Ráth-villában lehet megtekinteni, valamint a fémművességről és a fém fontosságáról, ironmanekről és vasladykről a szecesszióban. Ízelítőt adunk a látogatóknak egy készülő kiállítás-sorozatról, amelyben a főigazgató-kurátor az Iparművészeti Múzeum főépületének felújítása kapcsán mesél az épületkerámiákról. Könyvművészeti alkotásokról és a Zsolnay gyár lüsztermázairól szintén bőséges, izgalmas információt kapunk az előadásokon. Továbbá készülünk városi- és épületsétával, jógafoglalkozással, a múzeumpedagógusok pedig képkeretkészítő workshoppal, arcfestéssel, illetve a régi szakmák mestereiről, munkáiról szóló programmal.

A fesztivál programjai – a városi séta kivételével – ingyenesen látogathatók, de regisztrálni szükséges a bit.ly/szecifeszt oldalon.

A szecesszió világnapját magyar kezdeményezésre 2013 óta ünnepeljük minden év június 10-én. Ez a nap a századforduló két híres építészéhez kötődik: ekkor halt ugyanis meg Lechner Ödön (1914-ben) és Antoni Gaudí (1926-ban). Ma már a Réseau Art Nouveau Network (RANN) nemzetközi szecessziós szervezet hivatalos programjai közt is szerepel a világnap, amelyhez 2017 óta évről évre egy központi téma mentén csatlakoznak programjaikkal a résztvevő intézmények.

A fesztivál eseményei – a városi séta kivételével – ingyenesek, ezekre a bit.ly/szecifeszt oldalon lehet regisztrálni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

126466
Női fotográfusok, a kézművesség világnapja és MaDok-filmek kerülnek fókuszba június elején a Néprajzi Múzeumban, sőt rendhagyó raktárlátogatásra is …

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …