2024. 06. 22. szombat

Paulina
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

32. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál

Egyetemváros (főépület), március 8-9.

Ásványok, drágakövek és ősmaradványok a világ minden részéről mintegy 300 asztalon – egyebek közt ez várja az érdeklődőket a 32. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztiválon az Egyetemvárosban. A kilátogatók különleges esztétikai élményekre, új ismeretek megszerzésére, a kicsik interaktív játékokra és egyéb érdekességekre is számíthatnak. Szakemberek, gyűjtők, érdekességekre, látványosságokra vágyók, tanulni szándékozók – mindenki megtalálja majd a számára izgalmas tartalmat.

Az idén sem kezdődhet el Miskolcon a tavasz ásványfesztivál nélkül. Az Egyetemvárosban már nagy hagyománnyal bíró ásványbörzének az egyetemi főépület ad helyet, ahol lesz szakmai bemutató a hozzáértőknek, vetítettképes előadás az érdeklődőknek, földtudományi játszóház a gyerekeknek és további érdekes programok. Ilyen egyebek közt a vasárnapi ásvány- és drágakő-határozás lehetősége is.

Közép-Európa egyik legjelentősebb ásványfesztiváljának jelentőségét nemcsak a kiállítók stabil 100 feletti, és a látogatók 3-4 ezres létszáma jelzi, hanem az a tény is, hogy a börzét évenként más és más rendezvény színesíti. Ezek között sorolhatunk reprezentatív, tematikus kiállításokat, illetve tudományos és népszerűsítő előadásokat, esetenként előadóüléseket is. A korábbi nagy sikerre tekintettel ismét pluszérdekességként várja a gyerekeket, családokat a földtudományi játszóház: a szervezők játszóeszközként is bemutatják az ásványokat, kőzeteket úgy, hogy közben tanulni is lehet róluk. Emellett sok egyéb izgalmas játék is várja a résztvevőket.

Ilyen például a Criticel projekt keretében, a Műszaki Földtudományi Karral közös szervezésben indított tehetségkutató vetélkedő. A játék elsősorban középiskolásoknak szól, és a kritikus nyersanyagok, illetve a nyersanyag-gazdálkodás témakörébe kapcsolódó feladatokkal igyekszik minden játékos kedvű érdeklődő figyelmét felkelteni. Bővebb információ a www.facebook.com/csakkritikusan oldalon található, de érdekes részletekkel, háttéranyagokkal és látnivalóval minden érdeklődőt várnak a projekt megvalósítói is 32. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztiválon is.

A központi kiállítás az idén a Cserhát ásványait mutatja be a Czele János és Gulyás István gyűjteményéből összeállított egyedi válogatással.

A kétnapos kiállítást egy egész napos szakmai fórum előzi meg, amellyel 60. születésnapja alkalmából köszöntik Dr. Szakáll Sándort, a Műszaki Földtudományi Kar Ásvány- és Kőzettani Intézeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi docensét, a hat ásványt felfedező, Móra Ferenc-díjas muzeológust. A szakemberek itt mutatják be az erre az alkalomra összeállított tanulmánykötetet is.
Az ásványok vonzásában című konferenciát március 7-én, pénteken délelőtt 10.30-tól tartják a Herman Ottó Múzeum Pannon-tenger épületében.

Akiknek köszönhetjük mindezt:
Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar, Herman Ottó Múzeum, University Sportmarketing Kft., OMBKE Egyetemi Osztálya.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…
A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház dolgozói, gyermekei és az egész család számára ismét megszervezik a JUNIÁLIS…

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…