2024. 05. 20. hétfő

Bernát, Felícia
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF

360°– Képzőművészet és színház Alsóörsön

Augusztus 13-án nyílik az első kortárs kiállítás, ezzel megkezdődik a 360°– Képzőművészet és színház Alsóörsön elnevezésű programsorozat.

Alsóörs domboldalának emblematikus műemléképületében, a Török-házban állítják ki a Covid-reflexiókból épült, Standby nevű tárlat néhány darabját, kortárs fotókat és festményeket, amelyek valamiképp a pandémia időszakának várakozó állapotát tükrözik. Huszonhat jelenkori festő és fotós alkotásait tekinthetik meg a látogatók. A fotószekció több új alkotóval bővült, de a festők között is akad, aki új képpel jelentkezik.

A kiállított munkák több darabja bemutatkozott már Budapest néhány közterén szabadtéri kiállításokon. Az 1600-as évekből itt maradt Török-ház és Alsóörs Ófalu lélegzetelállító panorámája, a Balaton-felvidék páratlan pontja miatt választották a művek eredetijeinek bemutatásához ezt a helyszínt.

A kiállítás szeptember végéig lesz látható, augusztus 22-ig pedig rendszeres tárlatvezetéssel és a helyi értékek bemutatásával várják látogatóikat.

Tárlatvezetést tart Szarvas József Kossuth-díjas színész, Bojár Iván András művészettörténész és Bánkuti András fotóriporter. A lokális értékek, hagyományok és építészet kérdéseibe Both Gábor, a helyi szobrásztábor alapítója, valamint Korompay Katalin építész, műemlékvédő avatja be a látogatókat.

A programsorozat a historikus Török-ház kulturális eseményeit és a hegyoldalban szeptemberben újranyíló amfiteátrumot kapcsolja össze. Szeptember utolsó hétvégéjén az Aktor Produkció színházi előadása színesíti a nyárutót.

Az augusztust 13-i kiállítást Hebling Zsolt polgármester köszöntője után Can Togay János, a Veszprém–Balaton Európa kulturális fővárosa 2023 művészeti főtanácsadója nyitja meg. A megnyitón Másik János zenél.

Kiállító fotóművészek: Bach Máté, Balogh Zoltán, Cedric af Geijersstam, Dobos Tamás, Esteban Sanchez, Gálos Viktória, Gordon Eszter, Gömör Tamás, Hegedüs Róbert, Horváth Katalin Fanni, Iliás-Nagy Katalin, Mónus Márton, Sághy Tímea és Somorjai Balázs. Festőművészek: Ázbej Kristóf, Baksai József, Fehér László, Gesztelyi Nagy Zsuzsa, Naomi Devil, Péterfy Ábel, Szabó Ábel, Szikra Ágnes, Verebics Ágnes, Verebics Kati, Zászkaliczky Ágnes és Weiler Péter.

A program megszületését az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő biztosította.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

május 20–27. Zsolnay táncházak: Vizin táncház május 24. 19.00 Zsolnay Negyed – E78 – Koncertterem A Vizin Zenekarral mulathat az, aki a hó…

További cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…