2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Útmutató kamaszoknak

Chris Miles több bestseller sorozat megírásával büszkélkedhet; írásai, beleértve novelláit is, eddig számos magazinban és folyóiratban kerültek megjelenésre.

A Hű, de nagy vagy! című, tinédzsereknek szóló könyve, megszólítja a sokszor nehezen kezelhető korosztályt, és a saját nyelvükön, humorral fűszerezve magyarázza el a testükön végbemenő változásokat. Miles számos alkalommal használ helyzetkomikumot könyvében, így hiába találja sok tinédzser a serdülés témáját kínosnak, az író humorának köszönhetően jól fognak szórakozni, anélkül, hogy közben azt éreznék, hogy ciki, amiről olvasnak.

Miles regényének főszereplője Jack, aki meglehetősen lemaradt a fejlődésben osztálytársaihoz képest, és ez kellő frusztrációt okoz számára. Bizonyára minden felnőtt számára emlékezetes, amikor az első változásokat megfigyelték magukon a pubertáskor küszöbén, így át tudják érezni, hogy mennyire kirekesztve érezheti olyasvalaki magát a korosztályából, akin e változásoknak nincs jele. Jack megtestesíti a tinédzserek félelmeit, akik Miles sorait olvasva majd nem érzik magukat egyedül a problémáikkal és kételyeikkel.

A tizennégy éves Jack sokszor ügyefogyott, ám bénázásai ellenére mégis roppantul szerethető. Miles regénye kétségkívül képes lesz a tinédzser korosztály figyelmét fenntartani, hiszen saját nyelvükön szólítja meg e korosztályt; a vicces jelenetek is e korcsoportot fogják a legjobban szórakoztatni. Éppen ebből adódik, hogy a felnőtt korosztály már kevésbé fogja e jeleneteket szellemesnek találni, hiszen ők már ’kinőttek’ ebből.

A könyv érdekessége, hogy nem csupán a testi fejlődésre van kihegyezve, hanem a lelki változások és a társaskapcsolatok is fontos helyet kapnak benne. Jack barátainak is jelentős szerepe van a könyvben; Jacknek nincs sok barátja, és az a néhány is eltávolodni látszik tőle. Az olvasók nyomon követhetik e barátságok ’megjavítását’, az emberi kapcsolatok rendezését.

A helyzetek, melyekbe Jack keveredik (vagy éppen keveri magát füllentéseivel), rendkívül abszurdak és kínosak, hiszen Miles sarkítva mutatja be a kamaszok valóságát. Regénye élvezetes és tanulságos olvasmány a célközönségnek, hiszen segít nekik jobban elfogadni ezt a változással teli időszakot, miközben a balulsült helyzetekkel mosolyt csal az olvasók arcára.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek