2024. 04. 23. kedd

Béla
1 EUR 394 HUF
1 GBP 456 HUF

Együtt, szerelemmel

A könyvpiac sokszínűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az egyes művek általában több a domináns műfajon kívül többe is besorolható. Nincs ez másként Pam Jenoff Dédelgetett álmaink című regényével, amely a második világháború nem a borzalmakra, a stratégiára és taktikára kihegyezett.

Ugyanis a „keménységet”, a komor és lesújtó hangulatot romantikával és a történet kiindulópontját szolgáló perhez kapcsolódóan) bűnüggyel tették „lágyabbá”. Persze ez nem jelenti azt, hogy a történelem csupán mellőzött szerepet tölt be, hanem sokkal inkább azt, hogy egy emberi, érzelmes (s talán az egyetlen el nem vehető) aspektusa került előtérbe.

A sztori főszereplő-párosa Charlotte Gold és Jack Harrington, két szenvedélyes és független ügyvéd, akik egy nem várt és nem szokványos „mellékhatással” szembesülnek, miközben ügyfelük védelmezésén dolgoznak: Szépen lassan gyengéd és egyre mélyebb érzelmeket kezdenek táplálni egymás iránt. Az ügy koránt sem a könnyebbekből (már amennyire bármely per annak nevezhető) és hétköznapiakból való, ugyanis egy holokauszt-hős testvérét helyezték vád alá.

Az illető a vagyonos pénzember Roger Dykmas, akinek meglepő és rejtélyes módon esze ágában sincs segítenie saját helyzetén, illetve előremozdítani azt, és csak egyetlen dolgot árul el: Ártatlanságának bizonyítéka bonyolult és zavaros időkben rejlik a náci Németországban. S miközben a narratíva Philadelphiából Német-, Lengyel- és Olaszországba helyeződik át, futólagos pillantás nyílik azoknak az embereknek az élete, akikét az elmúlt évszázadban az évfordulós óra nem hagyott érintetlenül, és kiderül, miféle szerelmi viszony volt képes egy fivért árulóvá változtatni.

Nem zsákbamacska, hogy a regény lényegében sok-sok mellékszál egymásra halmozásából áll, ami a látszat és az előzetes benyomások ellenére egyáltalán nem céltalan. Hiszen másképp nem is lehetne megoldani a múltban elkövetett bűnök jelen feltárásán alapuló cselekményvezetést. Napjaink Philadelphiájából az 1960-as évek Német Szociális Köztársaságába, a második világháború sújtotta Lengyel-és Németországba, valamint az első világháború utáni Bajorországba utazhatunk vissza időben.

Azonban a történet hátrányára pont ez átlagosnál nagyobb fokú szövevényesesség válik, mert emiatt és a karakterek nagy száma időnként összezavarodást okoznak. Sőt megeshet az is, hogy bizonyos pontokon kérdések merülnek fel, amelyekre a későbbiek folyamán Jennoff megadja a választ, s végül összeáll a történet.  „Erőt” ad a kitartáshoz viszont a szerző stílusa nélkülözi az ilyen műfajú regényekre jellemző fennköltséget: Az egyszerű, letisztult írásmódnak köszönhetően könnyedén lehet haladni az olvasással. Ehhez jönnek még a nem hibátlan és esendő, valamint az író által remekül megformált karakterek, akik csak emelnek a regény realitásán.

A Dédelgetett álmainkról gyakorlatilag nem lehet mondani egy rossz szót sem, mert a fentebb említett negatívumok nem akkora bűnök, hogy esélyt se kapjon, valamint el is törpülnek amellett, amit a regény nyújtani tud. Aki mégis így tesz, az egy gyönyörű szerelmi szálból, kételkedésre okot adó intrikákból, történelmi háttérből és modern fordulatokból összeállított „csomagról” marad le.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A lakás beltéri világítása
A lakás világítótesteinek kiválasztásakor számtalan különféle szempontot kell figyelembe venni, éppen ezért a beltéri lámpák választéka is igen széles…