2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Új könyv a „pálinka világában”

A Quintessence Pálinkaversenyekhez is köthető Quintessence – 2017 A Pálinka Világa című könyv a napokban jelent meg, mely az idén is a jelen-múlt-jövő hármas egységben dolgoz fel nem csak a szakma, de a nagyközönség érdeklődésre is számot tartó pálinkás tanulmányokat – tudtuk meg Takács Lászlótól, a könyv szerkesztőjétől, és egyik szerzőjétől.

Társszerzők Hegedűs Mónika és Krausz Frigyes, míg a szakmai lektorok Prof. Dr. Tóth Magdolna, Lovassy György és Vértes Tibor voltak.

A Gyökerek ‒ múlt fejezetben olyan regeszták olvashatók, melyek kiegészítik, árnyalják és pontosítják a pálinka kultúrtörténetével kapcsolatos eddigi ismereteinket. Megtudhatjuk, hogy mi volt a klipara, a slivovicza, a vatyka vagy épp a baklya, de értesülünk belőle a korábbi századok legjellemzőbb pálinka fajtáiról, azok főzési sajátosságairól, hogy miként lehetett egy diófalevéllel meghatározni a lepárlás végét, vagy hogy miért követelte a reformkorban Wesselényi Miklós a gabonából való pálinkafőzés betiltását.

Az Értékek – jelen fejezetben a 2017. évi Quintessence Pálinkaverseny azon 82 darab aranyérmes kereskedelmi tételét mutatják be magyar és angol nyelven, melyek a pálinkabarát fogyasztók számára hozzáférhetőek, illetve a jelen értékeit kiemelkedően megtestesítik és reprezentálják.

A Lehetőségek – jövő fejezet a szűkebb pálinkás szakmának, de a szélesebb közönségnek is konkrét szakmai ismereteket szeretne nyújtani, hogy a pálinkáik még jobbak legyenek, az olvasók, a pálinkát készítők szakmai ismeretei bővüljenek. Ez alkalommal a Vilmoskörte és a Szomolyai Feketecseresznye pálinkakészítés során lehetséges tudatosabb felhasználásáról tájékozódhatnak a tisztelt olvasók, amit konkrét kutatási-vizsgálati eredményekkel támaszt alá a szerző. A fejezet másik tanulmánya egy sorozat első fejezete, amely az almatermésű gyümölcsökből készített pálinkák legalapvetőbb fajtasajátosságait veszi számba, kitérve a versenyeken legtöbbször nevezett fajtatiszta pálinkák egyedi jellemzőire is. Bátor és egyedülálló vállalkozás ez, hiszen az utóbbi években megsokszorozódott, ugrásszerűen megnőtt a fajta tiszta gyümölcspálinkák és az egzotikus gyümölcsökből készült párlatok száma. Ezek fajta jellegéről, jellemző karakteréről pedig alig vagy egyáltalán nem ejtenek szót a közkézen forgó szakmai kiadványok és könyvek.

E hármas egységben a gasztrovilág megszállott ínyenceitől kezdve, a pálinka előállításával foglalkozó szakembereken át, egészen e nevezetes hungarikumunk kultúrtörténete iránt érdeklődő olvasóig és az egyszerű pálinka fogyasztóig mindenki talál a maga számára érdekes, eddig nem ismert epizódokat, útmutatókat vagy épp tanácsokat. Olyan szakmai ismereteket, ami továbbgondolásra érdemes, ami pozitívan befolyásolja a pálinkáról alkotott összképet határon innen és túl, ami elősegíti a minőségi pálinkakészítés és fogyasztás felnőttkorba lépését, magasabb szintre emeli, pozitívan befolyásolja a pálinkák kulturált és értő fogyasztói attitűdjét.

A Függelékben a Quintessence (VIII.) Pálinka- és Párlatverseny – 2017 adatait és eredményét tették közre.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …