2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Történelempusztító fegyver

Steve Berry Veszedelmes hazafiak című regényében, amely a Cotton Malone sorozat tizedik része, a cselekmény középpontjában egy olyan titok áll, amely felborítaná a világ státus quo-ját, letörölve Amerika a világ nagyhatalmi térképéről. 

A kegyelemdöfést az alkotmány 16. kiegészítő pontja adná meg – pontosabban az azzal kapcsolatot titok napvilágra kerülése. Eszerint az nem volt rendesen ratifikálva, aminél fogva a törvény illegális. Így pedig Amerika évtizedeken keresztül meglopta adófizető állampolgárait, s a tartozás mai értékre átszámolva többmilliárd dollárra rúg.

Ezt a titkot a Pénzügy Minisztérium őrizte, amíg egy észak-koreai férfi a dokumentumok birtokába nem jutott. A gazfickó kézre kerítésére és az Egyesült Államok megmentésére megfelelőbb személyt nem is lehetne találni Cotton Malone-nál, aki bátorságáról, gyorsvágású eszéről és leleményességéről tesz újabb tanúbizonyságot. E-főnöke így fel is keresi a nyugalmazott ügynököt, aki hátrahagyva dániai antikváriumát, a rosszfiú nyomába ered. Ő a kegyvesztett Kim Yong Jin, aki Amerika és Kína romba döntésével vissza akarja szerezni a trónt féltestvérétől.

Ahogyan azt már Steve Berrytől megszokhattuk, az eszeveszett sebességű hajsza a világ több pontját is érinti – ezúttal például Velencét és Horvátországot. A kidolgozottságot mutatja, hogy a szerző remekül összegyúrta a politikát, az összeesküvést és a történelmet, valamint váltogatja az idősíkokat múlt és jelen között. Ami még dicséretre méltó, hogy a cselekményben elrejtett apró részletek, utalások arra késztethetik az olvasót, hogy jobban belemélyedjen, utánajárjon azoknak – ilyen például az a híres festmény vagy a 20$-os összeesküvési elméleti aforizma. A szereplőket illetően pedig: Luke Daniels újra szerepet kap, s feltűnik egy új karakter is, Isabella Schaefer.

A regényben találni néhány negatívumot is: Franklin D. Roosevelt és Andrew Mellon találkozója talán a szükségesnél többször előkerült. Továbbá Berry a személyi jövedelemadónak a kelleténél több oldalt szánt, szárazzá téve a történetet (persze a szakmabelieknek ez a rész érdekes lehet).

A tízedik Cotton Malone regény hozza mindazt, amit már megszokhattunk – s talán már épp ezzel kezd baj lenni. A karakterek egysíkúak: nem mutatnak jellemfejlődést és kiszámíthatókká is váltak. Malone mindig a veszély pengeélén táncol, és legyőzi, ill. eléri a lehetetlent. Nelle szolgálatkész személy, de senki nem tud közelebb férkőzni hozzá – pedig az olvasók (is) szívesen megismernék őt. A regény erőssége tehát nem a szereplők, hanem a cselekmény – amivel önmagában természetesen az égvilágon semmi baj nincsen. A Veszedelmes hazafiak összességében egy érdekfeszítő és izgalmas, s méltó folytatása a sorozatnak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek