2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
Robbantott A bombák földjén az Oscar-gálán

Robbantott A bombák földjén az Oscar-gálán

Robbantott A bombák földjén az Oscar-gálánRobbantott A bombák földjén című iraki háborús dráma a vasárnap esti Los Angeles-i Oscar-gálán: ez lett a legjobb film, és az azt jegyző Katheryne Bigelow nyerte el a legjobb rendező díját is. Bigelow filmtörténetet írt: személyében először kapta meg nő a legjobb rendezőnek járó aranyszobrocskát az Oscar 82 éves történetében; ő a negyedik nő, akit e kategóriában jelöltek. A legjobb színész Jeff Bridges lett, aki egy lecsúszott countryzenészt alakít a Crazy Heart című filmben. A legjobb színésznő díját Sandra Bullock kapta a The Blind Side című drámában nyújtott alakításáért. A legjobb férfi mellékszereplő Cristoph Waltz lett, ő játszotta Landa ezredes, a náci tiszt szerepét a Becstelen Brigantykban.

A legjobb film kategóriájában a kritikusok Dávid és Góliát párharcáról beszéltek. A küzdelemben A bombák földjén legyőzte a világszerte 2,6 milliárd dolláros bevételt produkáló Avatart, James Cameron sci-fijét. Bigelow filmje ennek kevesebb mint az egy százalékát érte el. Az iraki háborús dráma hat Oscart sepert be. Az 59 éves Bigelow az elismerést a külföldön harcoló amerikai katonáknak ajánlotta.

A legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat Cristoph Waltz nyerte el. Az osztrák színész a Becstelen Brigantyk című Quentin Tarantino-filmben nyújtott zseniális alakításáért kapta meg az elismerést; a második világháborús filmben a zsidóüldöző náci tiszt, Hans Landa

ezredes szerepét játszotta. Waltz először játszott amerikai filmben, alakításával már több díjat elnyert, és az Oscar-díj biztos várományosa volt.

A legjobb női mellékszereplő Mo’Nique lett a Precious című drámában játszott szerepéért. A független filmben egy

erőszakos anyát játszó színésznő a legesélyesebb volt a kategóriában, és Cristoph Waltzhoz hasonlóan több elismerést is szerzett. Mo’Nique az ötödik fekete bőrű színésznő, aki elnyerte az Oscart.

A legjobb külföldi film kategóriájában az El secreto de sus ojos című argentin alkotás nyert.

A legjobb animációs film a Disney/Pixar produkciója, a Fel! lett, az eredeti filmdal kategóriájában pedig a The Weary Kind nyert a Creazy Heartból.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek