2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
Megakoncert a sokszínűség mellett a nulladik napon a Szigeten

Megakoncert a sokszínűség mellett a nulladik napon a Szigeten

Megakoncert a sokszínűség mellett a nulladik napon a SzigetenA rasszizmus ellen tiltakoznak a Sziget fesztivál nulladik napján, augusztus 11-én a hazai pop-rockélet legismertebb képviselői, külföldi vendégzenészek, magyar dzsesszmuzsikusok és Miles Davis világhírű zenésztársai. A tízórás megakoncert eseményei párhuzamosan két színpadon zajlanak majd. „Több mint ötven zenekar és előadó tesz hitet az elfogadás és a sokszínűség mellett” – olvasható a szervezők közleményében, amelyben emlékeztetnek, hogy a Zene a Rasszizmus Ellen címet viselő augusztus 11-iki koncert az angliai Rock Against Racism szervezet és a brit nagykövetség kezdeményezésére jön létre a Hajógyári-szigeten.
 
Az összegzés szerint a Nagyszínpadon a koncertek 13 órakor kezdődnek és a fellépők között a hazai pop-rock „szakma” nagy öregjei és ifjú tehetségei lépnek fel. Színpadon lesz – mások mellett – Charlie, Bródy János, Balázs Fecó, a KFT, az LGT Baráti Kör, Geszti Péter és Novák Péter, a Kaukázus zenekar, az Irie Maffia, a PASO, Rúzsa Magdi és a Republic.

Több zenekar a korábban tőlük megszokott formációt a mostani koncerten „újraértelmezi”, s vendégzenészekkel mutatkozik be. Így például Balázs Fecó és a Korál kiegészül Kathy Horváth Lajos roma muzsikussal, a Beatrice felvidéki zenészekkel, a Kispál és a Borz a Kiscsillaggal és Németh Jucival, a Quimby pedig Szalóki Ágival muzsikál majd közösen a megakoncerten.

A hazai zenészek mellett külföldiek is felhívják a figyelmet a rasszizmus elleni küzdelemre: az este zárásaként a Love Music Hate Racism Allstars Special, azaz az ügy mellett elkötelezett angol zenekarok – példáual a Get Cape Wear Cape Fly vagy a Babyshambles – tagjaiból verbuválódott alkalmi csapat ad majd koncertet.

A Világzenei Nagyszínpadon hazai dzsesszmuzsikusok váltják egymást: például László Attila és barátai Harcsa Veronikával és Emilióval kiegészülve, Babos Gyula, Csepregi Gyula, a Modern Art Orchestra, a Morgan Workshop vagy a Budapest Jazz Orchestra. Az est fénypontja a Miles From India majdnem háromórás koncertje lesz, amelyen a dzsesszlegenda egykori zenésztársai és indiai muzsikusok közösen emlékeznek majd a Miles Davisre.

A program 23 órától a nagyszínpadokról sátorba és kis klubhelyszínre költözik. Az A38-Wan2 sátorban Ganxsta Zolee és a Kartel, az Animal Canibals, a Ladánybene27, Sub Bass Monster, Dopeman és Emilio, valamint a Back II Black játszik, míg a Budapest Jazz Klub szípadán Szakcsi Lakatos Béla, Binder Károly, Borbély Mihály, Vukán György, Berkes Balázs, Kőszegi Imre vagy a Csanyi-Lattmann Quartet folytatja.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …