2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
Ma tartják a magyar dal napját országszerte

Ma tartják a magyar dal napját országszerte

Ma tartják a magyar dal napját országszerteMa tartják a magyar dal napját országszerte 22 helyszínen, köztük 9 vidéki városban; a fellépők között a magyar rock-, pop-, dzsessz-, nép- és komolyzene ismert előadói lesznek ott. A tavalyi Sziget fesztivál „mínusz egyedik” napja után most másodszor megszervezett rendezvény Presser Gábor kezdeményezésére valósul meg. A szervezők szándéka szerint ezentúl minden év szeptemberének második vasárnapján megtartják a magyar dal napját. A legkorábbi program szeptember 12-én, szombaton éjfélkor kezdődött dj-k fellépésével, a legkésőbbi vasárnap 20 órakor veszi kezdetét a Vígszínházban. Szeptember 13-án minden helyszínen egy dal a nemrég elhunyt Cseh Tamás emlékére szól.
 
A fővárosban a Gödör Klubban a hazai alternatív zene előadói várják a közönséget, az óbudai Zichy-kastélyban blues színpad lesz, a Feneketlen-tónál gyermekdalok szólnak vasárnap délelőtt és kora délután. A Művészetek Palotája melletti sétányon délutántól dzsesszzene szól egy sátorban, a Hungexpón a pop-rock zenéé lesz a főszerep, a Zöld Pardonban áll majd a budapesti Szerzők rockszínpad. A Vígszínház előtti téren a színházi zenekarok randevúznak.

Komolyzenét a Zeneakadémia kistermében hallgathatnak az érdeklődők, a műsorban szerepelnek virágénekek, Liszt- és Erkel-dalok, Hubay-, Weiner-, Dohnányi-, Bartók- és Kodály-művek. A Kodolányi János Főiskola művészeti tanszékének hallgatói a WestEnd tetőteraszán, a Kodolányi Open Stage színpadon lépnek fel, bemutatva a főiskolán folyó zenei oktatás sokszínűségét.

A programok nagy része ingyenes, belépőjegyet a fővárosban a Gödör Klubban, a Zöld Pardonban és a Vígszínházban kell váltani.

A rendezvényre a Magyar Televízió 200 perces műsorfolyammal készül. Élő bejelentkezés lesz Kecskemétről és Miskolcról, és este főműsoridőben számolnak be a vígszínházi koncertről.

A BKV pénteken közleményben jelezte, hogy szombaton, egy nappal a magyar dal napja előtt több helyszínen is zenészek szórakoztatják majd az utasokat. 11 és 19 között a kisföldalatti Deák téri és Vörösmarty téri aluljáróját, valamint a 4-es, 6-os villamos Blaha Lujza téri megállójában is magyar dalok szólnak majd élőben.

A vasárnapi koncertek kezdési időpontjai mellett a fellépők részletes listája a www.magyardalnapja.hu oldalon található meg.


(MTI)
 
 
***
 
Gömböc alakú rockmúzeum Miskolcon

A Magyar Dal Napján az idén országszerte 22 helyszínen szólt a magyar zene, és Miskolcon elhelyezték a régóta tervezett rockmúzeum alapkövét. Hiller István kulturális miniszter 2003 decemberében jelentette be, hogy múzeumot létesítenek a rockzenének, igaz akkor még más helyszínen. Az ötlet Fedor Vilmos zenésztől, a város alpolgármesterétől származik, aki már korábban gondolkodott azon, hogy itthon nincs dokumentálva a hatvanas-hetvenes évek zenéje, amely pedig generációk gondolkodására volt hatással.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek