2024. 06. 25. kedd

Vilmos
1 EUR 394 HUF
1 GBP 465 HUF

Közeledik a Clifton-krónikák vége

Az Ütött az óra Jeffrey Archer méltán népszerű Clifton-krónika című sorozatának legújabb kötete. A sorozat rajongóinak bizonyára nem kell bemutatni Archer munkásságát, hiszen a sorozat korábbi kötetei mellett (Majd az idő eldönti, Apám bűne, Féltve őrzött titok, Gondold meg, mit kívánsz!, Erősebb a kardnál), számos egyéb regény, novella, három dráma és gyermekkönyvek szerzője is.

Archer, mielőtt az írói pályára adta a fejét, országgyűlési képviselőként is dolgozott, ám politikai karrierje börtönnel végződött. Anyagi gondjai kezdetekor foglalkozott először írással, ám a 2000-es évek eleji börtönbüntetését is hasznosan töltötte, hiszen három kötetes börtönnaplót írt. Regényei 330 millió példányban keltek el világszerte.

Az Ütött az óra című kötetben a Barrington és Clifton család tagjainak életét kísérhetjük végig a 70-es évekbe visszautazva. Ez az évtized meghatározó volt világpolitikai szempontból, így a főszereplők életében is változásokat tartogat. Harry Clifton minden követ megmozgat, hogy kiszabadítsa Antolij Babakovot szibériai fogságából, és ez csupán a regény egyik szála. Emellett az olvasók figyelemmel követhetik Emma Barrington és Lady Virginia bírósági viadalát is. A könyvben egy szerelmi szál is megjelenik, hiszen Sebastian megismerkedik egy vonzó és eszes indiai lánnyal, ám a románc sajnos halálra van ítélve, hiszen a lány szülei már kiválasztották gyermekük jövendőbelijét, így Sebastian végül más mellett találja meg a boldogságot.

Mindazok, akik már olvasták Archer bármely regényét, valószínűleg tisztában vannak azzal, hogy a szerző a cselekményszövés mestere. A politikusból lett szerző, Clifton-krónikák című sorozatának korábbi kötetei alapján jogosan magasak az olvasók elvárásai a hatodik résszel kapcsolatban. Az Ütött az óra szerencsére nem okoz csalódást, hiszen a korábbi kötetekhez hasonlóan ez is elképesztő módon képes olvasóit magához láncolni; az olvasás során a külvilág megszűnik, és az olvasók kizárólag a könyv világában élnek.

Természetesen a politika szerves része az Ütött az órának is. A szerző elképesztő hitelességgel képes a témáról írni; ez nem lehet meglepő mindazok számára, akik tisztában vannak Archer politikai múltjával. A főszereplők színes ábrázolása mellett, szerencsére a mellékszereplők is jól kidolgozottak, így az olvasóknak egy pillanatnyi lehetőségük sem lesz arra, hogy figyelmüket lankadni hagyják.

Izgalmas szereplők, akik érzelmeket ébresztenek a befogadóban, lebilincselő történetvezetés, élethű témák és magas színvonal – Archer neve ezekre mind garancia. A regénysorozat zárókötete külföldön várhatóan novemberben jelenik meg, így a hazai rajongóknak sajnos körülbelül egy évet kell várniuk arra, hogy megérkezzen a regény magyar fordítása.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek