2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
Hat kontinens filmjei az idei cannes-i versenyprogramban

Hat kontinens filmjei az idei cannes-i versenyprogramban

Hat kontinens filmjei az idei cannes-i versenyprogrambanHat kontinens 13 országából 16 alkotás versenyezhet az Arany Pálmáért a 63. cannes-i filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában, de a válogatás még nem végleges, a következő napokban várhatóan bővülni fog – jelentette be Thierry Frémaux művészeti igazgató csütörtökön Párizsban. A 63. cannes-i filmfesztivál Ridley Scott és Russel Crowe újabb közös munkájával, a Robin Hood című film bemutatójával május 12-én nyílik meg. A filmfesztivál háziasszonya Kristin Scott Thomas lesz. A Franciaországban élő brit színésznő a zsűri elnöki tisztét betöltő Tim Burton, valamint a testület többi tagjának fogadásával nyitja meg a fesztivált, május 23-án pedig a díjátadó gálát vezényli majd.

Az olyan ismert rendezők, mint a mexikói Alejandro Gonzalez Inarritu – akinek Biutiful című filmje főszerepét Javier Bardem alakítja -, a korábban már fődíjat nyert brit Mike Leigh (Another Year) és az iráni Abbász Kiarosztami (Copie conforme) vagy a japán Kitano Takesi (Outrage) mellett idén először Mahamat-Saleh Haroun (A Screaming Man) személyében csádi rendező is versenybe szállhat az Arany Pálmáért, amely egyben az afrikai film visszatérését is jelenti. Ukrajna szintén először képviseltetheti magát a világ egyik legrangosabb filmes mustráján Szergej Loznyica You, My Joy című filmjével.

A filmfesztivál művészeti igazgatója szerint a versenybe idén benevezett 1665 filmből beválogatott, 13 országot képviselő lista azt jelzi, hogy már a világ minden országban létezik jelentős filmművészet, és nem egyszerűen Európa és Amerika között folyik párbeszéd, hanem globális dialógusról beszélhetünk. A korábbiaknál valamivel kevesebb nevezés kapcsán a művészeti igazgató ugyanakkor megemlítette, hogy a filmgyártásban is érezhetővé vált a recesszió hatása.

Az eddig ismert hivatalos programba az ukrán film mellett Európa keleti feléről meghívást kapott Nyikita Mihalkov orosz filmrendező Oscar-díjas alkotása, a Csalóka napfény második része is.

Újoncnak számít Cannes-ban az amerikai Doug Liman, aki Fair Game című politikai filmjével érkezik. Az amerikai titkosügynök, Valerie Plame történetéről szóló film főszerepét Naomi Watts és Sean Penn alakítja. Az Egyesült Államokat képviseli Oliver Stone (Wall Street – Money Never Sleeps) és Woody Allen (You Will Meet a Tall Dark Stranger) is, de mindkét rendező filmjét versenyen kívül vetítik. Thierry Frémaux művészeti igazgató a sajtótájékoztatón elmondta, hogy szerették volna, ha Woody Allen idén először ringbe száll az Arany Pálmáért, de a felkérést a rendező elhárította.

Franciaországból ezúttal három alkotás indulhat a fődíjért: a színészként is jól ismert Mathieu Amalric Tournée (Turné) című komédiája mellett Xavier Beauvois Des hommes et des dieux (Emberek és istenek), valamint Bertrand Tavernier La Princesse de Montpensier (Montpensier hercegnője) című filmje.

A hivatalos versenyprogram sajtótájékoztatóját bojkottálták a világ nagy hírügynökségei, többek között a francia AFP, a brit Reuters és az amerikai AP. A tiltakozás oka: a cannes-i filmfesztivál arról tájékoztatta őket, hogy exkluzív szerződést kötött a Canal+ francia kereskedelmi televízióval a fesztivál eseményeinek, így a bemutatók előtti „vörös szőnyeges” bevonulások és a sajtótájékoztatók közvetítési jogáról, és napi néhány percre kívánja korlátozni a hírügynökségeknek a hang- és filmfelvételeket a fesztiválon.

A hírügynökségek előfizetőikre hivatkozva ezt elfogadhatatlannak tartják és kilátásba helyezték, hogy a sajtótájékoztatóhoz hasonlóan egyáltalán nem, így írásban sem tudósítanak az idei cannes-i filmfesztiválról.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Sneakerek számla nélkül
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai folyamatosan ellenőrzik a közösségi felületeken és online portálokon értékesítőket. Az elektronikus ada…