2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

Gyilkosságok és felszakadó sebek

Gillian Flynn a Holtodiglan című regényével vált igazán ismertté; e regényéből néhány éve hollywoodi filmváltozat is készült, így mindazok, akik számára korábban nem volt ismerős maga a regény, egy csapásra megismerték azt és az írót, Flynnt is.

Az Éles tágyak Flynn első regénye; ennek ellenére nem szenved az első regények gyermekbetegségeitől: Flynn egy rendkívül színvonalas, fordulatos és sokoldalú regénnyel kápráztatja el olvasóközönségét már a Holtodiglan előtt is.

A helyszín Wind Gap: egy olyan amerikai kisváros, ahol semmi nincsen rendben. A település rejtélyes gyilkosságok, elmeháborodott emberek gyűjtőhelye, egyben a regény főszereplőjének, Camillenak szülővárosa. A Chicagóban újságíróként dolgozó nő azt a megbízást kapja, hogy mint egykori helybéli, írjon a kisvárosban zajló titokzatos gyermekgyilkosságokról. A nő a városba utazik, ám nem gondolja, hogy megbizatása számos múltbéli sebét felkszakítja majd, és arra kényszeríti, hogy szembe nézzen mindazzal, amit eddig legszívesebben elfeledett volna…

Flynn regénye mesteri ötvözete a kriminek és thrillernek. A csavarokkal tarkított regény, sokáig kételyek között tartja olvasóit, így nem kérdés, hogy a szerző kiválóan növeli a feszültséget olvasóiban, és képes folyamatosan fenntartani figyelmüket, így a regényt egy perce is csak fájó szívvel lehet félre tenni. Az Éles tárgyak túlmutat egy egyszerű krimin, hiszen felkavarja olvasóit, akik sokáik képtelenek lesznek szabadulni a Flynn alkotta világból és elfeledni az író karaktereit.

Flynn szerepelői összetettek és élethűek; többek között ez az egyik legmegkapóbb dolog a regényben. Camille pszichiátriai kezelésen esett át korábban, melyet traumatikus gyermekkora tett szükségessé. A nő nem ismerte az igazi apját, az anyja mindig rideg volt vele, és kiderül, hogy van egy jóval fiatalabb húga, akivel még sosem találkozott, viszont aki bárkit az ujja köré képes csavarni mindenféle erőfeszítés nélkül. A kisvárosban, mégha elsőre minden tökéletesnek is tűnik, legbelül mindenki a velejéig romlott.

Flynn egy bámulatos csavarral zárja regényét, alaposan félrevezetve olvasóit. Érdekes módon a szerzőnek fordított sorrendben jelentek meg regényei magyarul, kezdve a legkésőbbi regényével, a Holtodiglannal. Az eddigi regényei, az Éles tárgyak, Sötét helyek és a Holtodiglan mind más-más oldaláról mutatják be Flynn írói stílusát és tehetségét, így a szerző és a pszicho-thriller műfaj rajongóinak mindenképpen érdemes kezükbe venniük a három könyvet.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek