2024. 04. 18. csütörtök

Andrea, Ilma
1 EUR 393 HUF
1 GBP 460 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Bulvár
  • »
  • 5 legendás eset, mely összeesküvés-elméleten alapul

5 legendás eset, mely összeesküvés-elméleten alapul

Dzsingisz kán sírhelye, a Kennedy gyilkosság, Billy, a Kölyök kivégzése – minden legendás személyiség halála után összeesküvés-elméletek egész sora lát napvilágot, miközben kincsvadászok és szenzációhajhászok félinformációi mellett eltörpül a valóság.

A DoQ-n február 15-én 22.00-kor debütáló A történelem nyomában című sorozat híres, szóbeszéden alapuló legendákat mutat be, majd szemtanúk, leszármazottak bevonásával bizonyítja be a valóságot. Lássunk öt rejtélyes esetet, melyek a mai napig megosztják a közvéleményt.

Hol van Dzsingisz kán sírja?

A fél világot meghódító Dzsingisz kán halála váratlan és státuszához mérten megalázó volt, ugyanis nem harcban esett el, hanem több mint valószínű, hogy lezuhant a lováról és a sérüléseibe halt bele a Mongol Birodalom feje. Katonái ezért teljes titokban temették el egy jelöletlen helyen, a sírásó rabszolgákat pedig lemészárolták, hogy soha senki ne bukkanhasson a maradványokra. Mára azonban igazi atlantiszi rejtéllyé vált a kán temetkezési helye, kutatók és kincsvadászok modern technológiával keresik a végső nyughelyet abban bízva, hogy az uralkodó maradványain túl 13. századi kincsesbányára bukkannak. Vajon sikerül valaha megtalálni Mongólia legféltettebb titkát?

Mi lett Billy-vel, a Kölyökkel?

Henry McCarty, ismertebb nevén Billy, a Kölyök húsz éves kora ellenére a Vadnyugat egyik leghíresebb, legrettegettebb orgyilkosa volt, mégis keveset tudni arról, honnan származott, hogyan élt, és – ami a legfontosabb -, hogyan halt meg. A rablósgyilkos bandita után korában valóságos hajtóvadászat folyt, ám akárhányszor szorult a hurok, Billy furfangos módon megszökött üldözői elől. 1880. novemberében aztán a vadászat élére Billy korábbi társa, Pat Garrett került, aki méltó ellenfélnek bizonyult. Garret 1881. júliusában bukkant a Kölyök nyomára és egy magánakció keretében, egy ranchon lőtte le. Ám a két férfi közös múltja miatt és a szemtanúk hiányának következtében sokan a mai napig úgy vélik, hogy Garret megkegyelmezett a 20 éves banditának, és Billy idősen halt meg valahol.  

Tutanhamon átka csak a média kreálmánya?

Tutanhamon síremlékére 15 évnyi kutatás után bukkant rá két kutató, Howard Carter és George Herbert, Carnarvon grófja. Az előcsarnokban állítólag találtak egy agyagtáblát, amin ennyi állt: „A halál szárnya meglegyinti azt, aki megzavarja a fáraó álmát”. Az ásatás után furcsa dolog történt: Herbert vérmérgezést kapott egy szúnyogcsípéstől, melybe hamarosan bele is halt. A legenda szerint ezzel egy időben kihunyt a fény a kórházban és kutyája holtan esett össze Londonban, így nem csoda, hogy Kairóban terjedni kezdett a pletyka, mely szerint a két régész egy ősi egyiptomi átkot szabadított magára… Vajon mi igaz a legendából, és mennyi köszönhető a média szalagcímeinek és a babonás meggyőződésnek?


Ki lőtte le Kennedyt?

John F. Kennedy állítólagos gyilkosát, Lee Harvey Oswaldot két órával a merénylet után fogták el. A gyors intézkedés ellenére – vagy pont ezért – sok elmélet merült fel, miszerint nem Oswald volt az egyedüli gyilkos. A hivatalos jelentés szerint a három eldördült lövés egyike okozta az elnök halálos fejsérülését, ám hanganyagok szerint több lövésről is szó lehet, amelyek legalább két különböző helyről érkeztek, két lövészt feltételezve. A körülmények gyanússágát csak fokozták az utólag megismert orvosi jelentések, amelyekből kiderült, hogy az elnök röntgenfelvételén látható koponyasérülés anatómiailag hibás, ráadásul a boncolást olyan szakértő végezte, aki korábban lőtt sebekkel nem is találkozott még. A Gallup Poll felmérése szerint az amerikaiak 75%-a a mai napig nem hisz a végleges ítéletben, miszerint egy lövész okozta az elnök vesztét.


Kik buktatták meg a maffiavezért?

Al Capone a modern történelem legfiatalabb bűnözőjeként írta be magát a köztudatba, habár önmagát inkább hírességnek tekintette. A hírhedt maffiavezér 7 év leforgása alatt több mint 300 ember haláláért volt felelős, azonban a helyi rendőrség képtelen volt őt rács mögé juttatni. Köztudott, hogy a gonosztevő vesztét végül egy adócsalás okozta, melyet végre sikerült rábizonyítani, ám kevésbé ismert a szövevényes rajtaütés igaz története. A titkos CIA műveletet hat chicago-i üzletember kezdeményezte, akik megelégelték, hogy a város negatív megítélése miatt értékes üzleti lehetőségektől esnek el. A maffiavezérre végül 1 millió dollár fizetetlen adót sikerült rábizonyítani, ami már elég volt a letartóztatáshoz.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Bronzérem az Euro Trophy-n
Szabó Bende ROTAX MAX Euro Trophy Genk - 2024.04.12-14. KSB Racing Team Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Tro…