2021. 10. 24. vasárnap

Salamon
1 EUR 364 HUF
1 GBP 431 HUF

Forradalom reneszánsz módra

Gutenberg zsenialitása megváltoztatta a történelmet; azt azonban kevesen tudják róla, hogy tehetsége mellett egy rendkívül eredmény-orientált vállalkozó is volt. Alix Christie, a Gutenberg tanítványa című írása betekintést enged a nyomtatás forradalmának idejébe, továbbá kiváló portrét nyújt Gutenbergről és koráról, valamint a korabeli politikai viszonyokról és a könyvnyomtatás történetéről.

A regény egyik főszereplője Peter, aki akarata ellenére válik Gutenberg tanítványává, mégis fokozatosan nő az érdeklődése a nyomtatás rejtelmei iránt. Gutenberg projectjét sokáig titok övezte, így a rajta munkálkodók elképesztő nyomás alatt voltak, hogy azelőtt befejzzék a munkát, mielőtt titkuk kitudódik. Gutenberg és Peter történetén keresztül megismerhetjük a tizenötödik század változékony és sokszor zűrzavaros időszakát, valamint nyomon követhetjük a két főszereplő viharos kapcsolatát. Gutenberg egy kiemelkedő tehetség, ám könyörtelen vállalkozó és nehezen jön ki másokkal.

Egy romantikus szál is helyet kapott Christie könyvében; Peter szerelmes lesz Annaba, így a szerzőnek kiváló lehetősége adatik, hogy reflektáljon a korabeli nők helyzetéről. Ami a könyv hiányossága, hogy hiába roppant érdekesek a szereplők, mégse aknázza ki a bennük rejlő lehetőségeket a szerző; hangvétele távolságtartó és tárgyilagos, így az olvasó szimpátiáját egyes szereplők elnyerik, de igazán közel nem érezheti őket magához.

Érdekes összehasonlítani a nyomtatás megjelenését övező kettős fogadtatást az internet megjelenésével; mindkettőnél voltak szkeptikusok és olyanok is, akik lelkesültek a forradalmi újdonságért. E gondolatmenet segítségével nem csupán egy múltbéli időszakról szerezhet átfogó tudást az olvasó, hanem reflektálhat a saját jelenével kapcsolatban is, így Christie könyve aktuálissá válik.

A Gutenberg tanítványa nem egy pörgős délutáni olvasmány; inkább azoknak ajánlott, akik szeretnek elmerülni egy történelmi korszak különleges világában, annak minden részletességével. A Gutenberg tanítványa kiváló történelmi és társadalmi portré a tizenötödik századbeli változásokról, valamint a nyomdaipar megszületéséről; kötelező olvasmány a könyvek kedvelőinek.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

NOVEMBER 14-ÉN VILÁGSZERTE MAGYARORSZÁGRÓL KÖZVETÍTIK ÉLŐBEN A 2021-ES MTV EMA SHOW-T   A 2021-es MTV EMA újra élő show-ként lesz látható világszer…

További cikkek

Szöveg: Budapest, 2021. október 23. Fényfestés a Halászbástyán az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án. MTI/Mohai…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum