2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Fantasy másképp

Katherine Addison első regénye A koboldcsászár már tavaly, megjelenése után nagy port kavart az irodalmi körökben.

A kedvező kritikai visszhangokat csak megerősíti, hogy megkapta a legjobb fantasy regénynek járó Locus-díjat, továbbá a rangos Nebula-díjra is jelölték. Ám mindez mégse egy elsőkötetes szerző sikerének tudható be, hiszen a Katherine Addison név valójában egy álnév, melyet Sarah Monette azért vetett be, mivel ezúttal egy teljesen más műfajban mutatkozik be.

A koboldcsászár története során megismerhetjük Maiát, a félig kobold félig goblin herceget, aki apja és három fivére halála után váratlanul megörökli a trónt. Maia minden útmutatás nélkül kénytelen kezébe venni az irányítást, így lassan beletanul a nem kis kihívást jelentő feladatba. A fiatal uralkodó számára eddig ismeretlenek voltak az intrikák és az udvarra jellemző bizalmatlanság, ám hirtelen kénytelen mindezekkel megbirkózni.

Az olvasók végigkövethetik Maia karakterfejlődését: azt, hogy egy tapasztalatlan fiatalemberből, hogyan lesz egy érett, felelősségteljes döntéseket hozni képes uralkodó. Maiát a hibáival és gyengeségeivel együtt ismerhetjük és szerethetjük meg, és nem utolsó sorban izgulhatunk érte.

Addison a regényében megmutatja a nagyvilágnak, hogy hogyan lehet eredeti módon, sztereotípiáktól mentesen fantasyt írni. Ehhez nem kell más, mint egy nem mindennapi főhős, aki ahelyett, hogy egyből levenné az olvasót a lábáról fokozatosan nyeri el annak tetszését, hiányosságai ellenére is. Habár az írónő felhasznál néhány megszokott fantasy elemet, mindegyiket új ötlettel tölti meg.

A koboldcsászár több egy egyszerű szórakoztató olvasmánynál, hiszen önmagán bőven túlmutatóan érvényes témákat boncolgat, így a hűség, a családon belüli erőszak, a társadalmi egyenlőség és nemek közötti egyenjogúság egyaránt helyet kapnak a könyvben.

Addison egy rendkívül különleges világba kalauzol el bennünket, így bizonyára sokan bánják majd a regény befejezése után, hogy A koboldcsászár nem egy könyvsorozat része. A regény varázsa nem az akciódússágában rejlik, hiszen a pörgős cselekmény egyáltalán nem jellemzi, mégis képes pillanatok alatt magához láncolni az olvasót.

A regény gördülékeny és roppant szórakoztató stílusú: érződik rajta az írói rutin. A koboldcsászár a fantasy műfaj rajongóinak valószínűleg nem okoz majd csalódást. A mélyenszántó témák, aktuális társadalmi problémák és szerethető szereplők viszik hátukon a regényt, és gondoskodnak arról, hogy A koboldcsászár egy emlékezetes olvasmány legyen, ne csak egy könyv a sok közül, amely néhány nappal olvasás után feledésbe merül.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek