2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Breq újabb kihívásokkal néz szembe

A népszerű sci-fi író Ann Leckie Mellékes kegyelem című regénye a Radch Birodalom harmadik része, a Mellékes igazság és a Mellékes háború folytatása.

A sorozat nem csak az sci-fi rajongók körében aratott osztatlan sikert, hanem a rendkívül pozitív kritikai visszhangja lett: Hugo, Nebula és Arthur C. Clarke Díjjal is elismerték. Leckie rendkívül kalandos életutat járt be, mielőtt írásra adta a fejét, így pincérnő, recepciós, földmérő és mérnök pozíciókban is dolgozott az évek során. Napjainkban pedig ünnepelt író.

A regény főhőse a korábbi kötetekből már ismert Breq, az űrhajó. Az olvasók nyomon követhetik Breq önmagával vívott harcát: a korábban klónseregeket irányító Breq megszűnt űrhajó lenni, most már csak egy test. Breq bosszút esküszik a rendszer, Radchaai uralkodója ellen. A Mellékes kegyelem, a korábbi kötetekkel ellentétben a háború helyett elsősorban az emberre fókuszál. Breq a második kötet végén felvetett problémákra próbál megoldást találni.

A Mellékes kegyelem cselekménye nincs túlbonyolítva és sokszor meglehetősen lassú; Leckie a regény cselekménye és főhősei segítségével kifigurázza az űroperákat: a szereplők sokszor csak hosszan és békésen teázgatnak az űrben, miközben semmi érdemleges nem történik. Az olvasók viszontláthatják az általuk már jól ismert szereplőket, de ezúttal egy teljesen más hangulatú regényben. E kötet nagyban épít az előzőekre, ám ezúttal Breq életében komolyabb változás történik, hiszen végre tényleg tartozni kezd valahova.

A Mellékes kegyelem hirtelen ér véget, ám ennek ellenére az olvasók hiányérzet nélkül tehetik félre a regényt, hiszen a sorozat méltó befejezést kapott. A regényt Hugo és Nebula-díjra is jelölték a 2016-os évben, tehát nem kérdéses, hogy a sci-fi műfaj egyik kritikailag elismert regényéről van szó. A Mellékes kegyelem kétségtelenül egy szórakoztató, kellemes kikapcsolódást nyújtó regény, melyet a sorozat rajongóinak mindenképp érdemes kezükbe venni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek