2024. 04. 18. csütörtök

Andrea, Ilma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF

Első kézből a német megszállásról

Az ukrán születésű francia állampolgár, Irѐne Némirovsky Suite franҫaise, avagy Francia szvit című regénye egy önéletrajzi alapú történelmi regény, mely nem csupán a nehézségeket meséli el első kézből a történelem egyik legtragikusabb időszakából, hanem egy halálra ítélt szerelem történetét is az olvasók szeme elé tárja; egy francia nő és egy német katona szerelmét. A könyv két részt foglal magába; a folytatás sajnos sosem készülhetett el, mivel a szerzőt Auschwitzba hurcolták…

Némirovsky regényének soraiba könnyen beleborzonghat az olvasó, amikor a Wehrmacht elől menekülő franciák sorsát követi nyomon, akik számára a félelem, rettegés és szenvedés mindennapos. A borzalmak között egy-két hétköznapi hősnek mégis sikerül a gyötrelmeken felülemelkednie és reménysugarat hoznia a hétköznapok kilátástalanságába. A könyv első része 1940-ben játszódik a német megszállás idején, amikor foglalkozástól függetlenül mindenki menekülni próbál a megszálló erő elől. A regény második része 1941-be kalauzolja el az olvasót egy francia kisváros megszállásának eseményeit bemutatva. Vajon hogyan fér meg egymás mellett megszálló és megszállott? Lehetséges-e „emberséges” kapcsolatokat létesíteni két ellenséges félnek egymással? Többek között ezekre a kérdésekre kap választ az olvasó.

A Francia szvit megrázó és megható olvasmány, mely nem csupán megérinti az olvasót, hanem információkkal is látja el a történelem egyik meghatározó időszakával kapcsolatban. Némirovsky regénye eredetileg öt kötetesre volt tervezve, ám csupán az első két kötet készülhetett el. A folytatások csak jegyzetek módjában állnak az utókor rendelkezésére, mivel a tehetséges írónőt zsidó származása miatt elhurcolták a németek.

A nagysikerű könyv évtizedekig ismeretlen volt a nagyközönség számára, és csupán 2004-ben jelent meg először nyomtatásban, ám akkor nyomban hatalmas sikert aratott. Annak ellenére, hogy nem áll folytatás az olvasók rendelkezésére, a regény, mely az első két részt foglalja magában, egészként is megállja a helyét és hiányérzet nélkül hagyja az olvasót. Szerencsére a kötet tartalmazza az elkészült vázlatokat, így senki sem marad kételyek között a soha el nem készült folytatásokat illetően.

A könyv sikerét jelzi, hogy filmadaptáció is készült belőle, amelyben a romantikus szálon van a hangsúly. A filmet nagy nevek fémjelzik, így a három Oscar-jelölt Michelle Williams és Matthias Schoenaerts főszereplésével került filmvászonra a történet. Némirovsky Francia szvit című regénye kihagyhatatlan olvasmány mindazok számára, akik érdeklődnek a történelem iránt és szeretnének többet megtudni a holokauszt idejéről. A Francia szvit egy olyan megrázó, elgondolkodtató regény, mely helyet érdemel minden szépirodalmat kedvelő könyvespolcán.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…