2024. 04. 24. szerda

György
1 EUR 393 HUF
1 GBP 458 HUF

Élet a Ready Player One után

Ernest Cline legújabb regénye az Armada ismét a játékimádókat és geekeket szólítja meg, felidézve olvasóiban az elképesztő sikerű Ready Player One okozta olvasási élményt. Cline regénye egy vérbeli sci-fi YA elemekkel, kifejezetten a számítógépek világában otthonosan mozgó ifjúságnak; e regényt valószínűleg azok is szórakoztatónak találják majd, akik amúgy nem szeretnek olvasni.

Az Armada főhőse az ifjú Zack Lightman, aki a legtöbb sci-fi rajongóhoz hasonlóan gyakran álmodozik arról, hogy egyszer ő is átélheti azt, ami kedvenc számítógépes játékaiban és az általa olvasott sci-fikben történik. Egy nap azonban Zack szembesül azzal, hogy legszebb álmai valóra válnak, hiszen az ablakon át megpillant az Armada nevű játékból már jól ismert repülő csészealjat, majd megtudja, hogy mivel ő az egyik legjobb játékos, az emberiség többek között rá számít megmentőként a Földet megszállni próbáló idegen lények ellen…

Cline a világsikerű Ready Player One című regényéhez hasonlóan ezúttal is teletűzdeli regényét a sci-fi rajongók által könnyen felismerhető utalásokkal és idézetekkel, tesztelve az olvasók geekségét, és egyúttal ismét tisztelegve a 80-as évek popkultúrája előtt. A filmes és könyves utalásokból kicsit kevesebbet kapnak az olvasók ezúttal, ám így is számos alkalommal ráismerhetnek többek között a Csillagok háborújára is. Az Armada mindemellett a felnőtté válás története is; az ifjú olvasók könnyen közel érezhetik magukhoz Zack karakterét és azonosulhatnak vele. Az idősebb olvasók számára pedig a regényt a nosztalgiafaktora teheti igazán vonzóvá, hiszen azok számára, akik a 80-as években nőttek fel érthető és sokat mondó lesz minden egyes könyvbeli utalás.

Cline könyvében kevés az egyedi ötlet, ám az, hogy innen-onnan csipegetett sci-fi finomságokkal fűszerezi regényét, egy igazán különleges egyveleggé változtatja az írását. A regény nem mellőzi a kliséket, ám a humoros hangvétele és az olykor kifigurázott klisék garantáltan kárpótolják olvasóit az esetleges hiányosságokért. Az Armada egy pörgős és eseménydús regény, melynek olvasása nem hagy időt az olvasónak unalomra. Cline regényéből a szerelmi szál sem hiányzik; arra, hogy a romantikának mennyire van létjogosultsága a történetben, csak a rajongók tudnak választ adni; az eddigi visszajelzések ezzel kapcsolatban is vegyesek.

Cline korábbi regénye magasra állította fel a mércét; az Armada számos dologban hasonlóságokat mutat a Ready Player One-nal, ám sok mindenben különbözik is. A rajongói fogadtatás is változó, hiszen míg egyesek számára letehetetlennek bizonyul az Armada, mások sokkal jobban kedvelik a regény elődjét. Egy biztos: az Armada valódi kánaánt jelenthet a kockáknak az űrcsatáival, a filmes és könyves utalásaival, továbbá könnyed olvasási élményt nyújthat a kikapcsolódni vágyó sci-fi rajongóknak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek