2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Dolce vita – úticélok Olaszországban

Olaszország a történelem, a napfény, a tenger, az ízek, az olasz amorózók, a bella signorinák és a dolce vita hazája. Ebben az országban él több mint tíz éve Gyovai Helén, akinek immár harmadik, ezúttal igazán hiánypótló könyve jelenik meg.

 

 

 

 

 

 

Az Olaszmamma néven is ismert blogger kalauzt írt az édes élethez, amelyben olyan helyekre viszi a kalandvágyó olvasókat, amelyeket csak egy Itália-bennfentes segítségével ismerhetünk meg igazán. Márpedig ha valahol, akkor Olaszországban érdemes kipróbálni mindent, ami szem-szájnak ingere!

 

Gyovai Helén, vagyis Olaszmamma már több mint tíz éve él Torino mellett egy kisvárosban, ám az elmúlt évtizedben bejárta a csizma minden szegletét, blogján pedig régóta mutatja be népes követőtáborának kedvenc helyeit. Tulajdonképpen olvasói igényeknek tett eleget akkor, amikor megírta az Útikalauz az édes élethez című, kicsit rendhagyó útikönyvét, amelyben nemcsak titkos helyekkel ismerkedhet meg az, aki kézbe veszi, hanem egy falatnyi életérzést is kap ajándékba.

 

„Itália a legcsodálatosabb ország, a dögös, dús keblű, darázsderekú, fekete hajú csaj, akinek lehetetlen ellenállni, és ha egyszer a hálójába keveredsz, soha nem ereszt majd el. Több mint egy évtizede élek itt, lankadatlanul kutatom a »titkos«, eldugott szép helyeket, nem ragadok le az útikönyvek által unalomig ismételt tájaknál, és a tévés főzőműsorokból világhírűvé vált falatoknál. A mai napig folyamatosan kóstolok, ízlelek, élek és átélek – írta könyve ajánlójában Helén, elárulva, hogy a kötetben kevésbé ismert, de lenyűgöző tájakat, piacokat, éttermeket is bemutat majd azoknak, akik azt hiszik, már mindent láttak Olaszországban. De persze azoknak is, akik először indulnának kalandozni akár a tengerpartra, akár várost nézni, a szigetekre vagy a hegyekbe.

 

Olaszmamma elmondta azt is, hogy az elmúlt években sokan fordultak hozzá információkért, tanácsokért, akár az olaszországi beutazási szabályokkal, szokásokkal, értékelhető éttermekkel és szálláshelyekkel kapcsolatban, és mindig igyekezett segíteni. Így született meg a könyv ötlete.

 

„Az Útikalauz az édes élethez, ahogyan az alcíme – 50 felejthetetlen élmény Olaszországban – is mutatja, egy szubjektív válogatás, de biztos vagyok benne, hogy olyan helyszínekre viszi el az olvasót, amelyekre a magyarok nem látogatnak el túl sűrűn – mesélte Helén. – Nincs tele Toszkánával, Jesolóval vagy Bibionéval. Sok olyan úti célt mutatok be északtól délig, amelyek még az olaszoknak is gyakran kimaradnak, és persze a saját régiómmal, Piemonttal is foglalkozom. Természetesen ez az ötven csak ízelítő, tudnék írni azonnal még legalább ötvenet, a gasztronómia pedig megérne akár egy külön könyvet is” – tette hozzá nevetve.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ünnepi Könyvhét
Egy tűt nem lehetett volna leejteni ma az Ünnepi Könyvhéten, Budapesten a Vörösmarty téren. Több száz kiadó, több ezer ember, több tízezer könyv bi…

További cikkek