2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Budapest titkos gépezete

A 20. század a világháborúk folyományaként rengeteg szörnyűségről tanúskodik, amelyek közül talán a leggyakrabban a nácizmust és az ehhez kötődő holokausztot, dolgozzák fel a különféle formákban. Tabajdi Gábor ezzel szemben egy másik szemszögből világítja meg fővárosunkat az 1945-1989 közötti korszakban: Budapest a titkosszolgálatok hálójában című művében a hírszerzés és megfigyelés szövevényes világába avatja be az olvasót.

A múlttal szembenézni sosem könnyű, pláne ha tele van sötét foltokkal, amelyeket a legszívesebben eltemetne az ember. Pedig ezek is éppúgy, mint az érdemek, adott nemzet történelmi örökségének és identitásának részei. Így az egyedüli út a tudomásul vétel és elfogadás. Ebben segíthet a szerző könyve is, amely ezen túl Budapest eddig kevésbé „méltatott” oldaláról, mégpedig a titkosszolgálat lebbenti fel a fátylat.

Merthogy azt a bizonyos politikából szőtt hálót azért igyekeztek a pártállami illetékesek szorosan fogni és kozmetikázni, valamint és minél tovább rejtve tartani az elkendőzendő tényeket és tevékenységeket. Mi több, kiterjedése nagyon széles körű volt, s árnyéka alól nem menekülhetett senki és semmi: a célszemélyeken túl az akár állampolgárok is érintkezésbe kerülhettek valamilyen formában a szervekkel.

A kötet számos aspektusát mutatja be (a fennmaradt források teljes körűségének hiányában) a titkosszolgálatosoknak: miként működtek, mivel teltek napjaik, hogyan bonyolították le a tetten érő és elfogató akciókat, vagy buktak le éppenséggel. Megismerhetjük a rendelkezésre álló technikai apparátust, az ügynökök főleg a városközpontban történő elhelyezését, továbbá az elkövetett (köztük hétköznapi, már-már komikusnak számító szituációból következő) baklövéseket is – ugyanis még az államhatalom kedvéért sem tér nyugovóra az ördög.

Bár a besúgás intézményét úgymond nem kell senkinek sem bemutatni, Tabajdi Gábor könyve mégis rengeteg érdekességgel és újdonsággal szolgálhat még történelem iránt érdeklődő, illetve az abban jártas olvasóknak is. Az író számos oldalról járja körbe a témát, amelyről így gyakorlatilag, ha nem is teljes, de részletes és átfogó képet kaphatunk. Mindazon túl, hogy a Budapest a titkosszolgálatok hálójában után biztosan más szemmel nézünk majd fővárosunkra, újabb darabokkal egészül ki a megtörtént eseményekből álló puzzle.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek