2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
Az Avatar és A bombák földjén küzd a legjobb film Oscar-díjáért

Az Avatar és A bombák földjén küzd a legjobb film Oscar-díjáért

Az Avatar és A bombák földjén küzd a legjobb film Oscar-díjáértFérj és volt felesége küzd idén a legjobb film Oscar-díjáért; az amerikai kritikusok többsége szerint Az Avatar című sci-fit rendező James Cameronnak és exnejének, A bombák földjén című háborús drámát rendező Kathryn Bigelow-nak van a legnagyobb esélye, hogy alkotása elnyerje a legjobb filmnek járó szobrocskát a márciusi Oscar-gálán. Scott Mantz, az Access Hollywood mozis tévéműsor elemzője szerint az Avatar biztos befutó a technikai díjakra, de az akadémia nem lesz vevő a sztorira és a párbeszédekre. David Poland, a MovieCityNews portál kritikusa úgy látja, kétség sem férhet ahhoz, hogy az Avatar az egyértelmű esélyes, és nemcsak a bámulatos látványeffektusok miatt, hanem mert az egész film elkészítése rendkívüli eredmény.

A mozikritikusok egy része szerint az Avatar azzal, hogy vasárnap megszerezte a legjobb film Arany Glóbusz-díját, bebiztosította magának az Oscart, akárcsak Cameron előző bombasikere, a Titanic. Meggyőződésük, hogy a lenyűgöző látványvilágú Avatar fantasztikus előrelépést jelent a filmiparban, ezért csak neki ítélhetik az Oscart.

Mások viszont arra hívják fel a figyelmet: a Broadcast Film Critics Association múlt heti díjkiosztóján a kritikusok a már több fesztiválon is díjazott A bombák földjét találták a legjobb filmnek. A filmakadémia talán történelmet akar írni azzal, hogy első ízben egy nő által rendezett filmnek ítélik az Oscar-díjat, amelynek jelöltjeit február 2-án hirdetik ki.

A USA Today hasonlata szerint Dávid és Góliát harcáról van szó, amelyből lehet, hogy előbbi kerüli ki győztesen. Cameron Góliátja, a 300 millió dolláros költségvetésű Avatar az Egyesült Államokban eddig 505 millió, külföldön 1,1 milliárd dollár bevételt produkált. Bigelow Dávidja, A bombák földjén mindössze 11 millió dollárból készült el és 13 millió dolláros bevétellel szerénykedik.

Tom O’Neil, a filmes díjakkal foglalkozó TheEnvelope internetes oldal szakértője arra hívta fel a figyelmet: mindkét filmnek vannak hátrányai. Az Avatar esélyeit rontja, hogy sci-fi még sosem nyerte el a legjobb film Oscarját, A bombák földjén kilátásait pedig a sztárok nélküli szereplőgárda, a csekély jegybevétel, valamint az iraki háborús téma gyengíti.

 

(MTI)

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…