2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
ILLEGÁLIS PÁLINKAFŐZÉS

ILLEGÁLIS PÁLINKAFŐZÉS

ILLEGÁLIS PÁLINKAFŐZÉSMagyarországon tilos a házi pálinkafőzős.2009-ben a Vám és Pénzügyőrség közel 130 tiltott pálinkafőző készüléket foglalt le. Az illegális készülékeken előállított pálinka nem csak az egészségre hathat károsan. A rosszul összetákolt főzdék közveszélyesek, és tulajdonosaik nem fizetnek jövedéki adót.

 

Illegális pálinkafőzdék

Gyümölcsből készül, december 6-án ünnepeljük, és Szent Miklós a védőszentje. Ez a Hungaricum, a pálinka.

De vajon milyen a jó pálinka? Mit nevezhetünk annak?

A pálinka csak és kizárólag: magyar gyümölcsből készített, 100%-os gyümölcstartalmú, minimum kétszeres lepárlású, legalább 37,5%-os alkoholfokkal rendelkező szeszes ital.

A jövedéki törvény pontosan meghatározza, hogy ki és milyen engedélyek birtokában állíthat elő szeszes italt. Mégis sokan próbálkoznak házilag, akár nagy mennyiségben előállítani pálinkát…

2009-ben a Vám és Pénzügyőrség közel 130 tilos pálinkafőző készüléket foglalt le az ország különböző részein. Ezek a zugfőzdék sok veszélyt hordoznak magukban.

 

Sipos Jenő szóvivő,VPOP :

„Rendkívül kockázatos vállalkozásról van szó. Hiszen ilyen italokat egyrészt nem megfelelő körülmények között állítanak elő;raktárban, pincében, padláson főzik ki, nem megfelelő higiéniai körülmények között, nem megfelelő készülékkel. Ez által minőségileg is kifogásolható a termék, tehát adott esetben még egészségkárosodást is okozhat.A másik, hogy nem fizetnek utána adót. A harmadik pedig a közveszély okozás. Nem egyszer előfordult, hogy szakszerútlenül összeszerelt készülékek felrobbantak, és súlyos sérüléseket okoztak.”

A zugfőzdékre részben lakossági bejelentések alapján, részben pedig saját felderítés során bukkannak a vám és pénzügyőrök.

„A pénzügyőrök elsősorban a jövedéki bevételek szempontjából, a minőség szempontjából, és harmadrészt a közveszély szempontjából tartják ezeket az ellenőrzéseket és vizsgálatokat.”

A lefoglalt pálinkafőzőket megsemmisítik.

„Ez általában préseléssel, szétvágással,kalapálással és minden mechanikai módon megpróbáljuk tönkretenni, hogy a későbbiekben ne lehessen használni.”

Az illegálisan előállított szeszes italok mennyiségét nehéz megsaccolni.

„Amikor lefoglalunk 1 készüléket, vagy megtalálunk egy helyszínt, megpróbáljuk visszavezetni azt, hogy mióta működött ott az üzem, mennyi italt állíthattak elő, tehát ezt pontosan megmondani nem is lehet, azonban a szakemberek az elhasználtsági fokból ill. a körülményekből tudnak arra következtetni, hogy kb. milyen mennyiségű italt állíthattak elő.”

A lefoglalt üstök a legváltozatosabb helyekről kerülnek elő…

„Itt a mellettem látható kuriózumot egy vendéglőben találták a pénzügyőrök, ami első ránézésre dísztárgynak látszik. De kiderült, hogy ezt használták, és ezen a készüléken főztek pálinkát. Amikor megtaláltuk a készüléket, mellette ott volt a készüléken főzött pálinka is.

Vannak olyan készülékek, amelyek viszonylag jobb minőségűek és nagyobb teljesítményűek, tehát jó minőségű terméket előállítani, vannak persze gyengébb, kezdetlegesebb készülékek is, és vannak, akik otthon barkácsolnak össze különböző tilos pálinkafőző berendezéseket. Mindegyik tiltott, mindegyik veszélyes és mindegyik ellen eljár a Vám és Pénzügyőrség.”

-freepress.eu-


 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…