2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

A zsaru gengszter fia

A Denis Lehane által írt Az éjszaka törvénye című regény egy személyes hangvételű történet egy törvényen és a normál társadalmi szabályokon, szokásokon kívül élő férfi életéről.

A cselekmény az 1920-as évek elején veszi kezdetét, s olyan állapotban, környezetben játszódik, amelynek része a nagy szesztilalom és az emiatti alkoholcsempészet, a jazz, bandaháborúk és a floridai emigránsok Kubából – ilyen környezetben létezik a főhős, céltalanul.
Ő Joe Coughlin, aki neveltetése ellen fordult: a legendás bosztoni rendőrkapitány fiaként átállt az ellenkező oldalra. Ugyanis a helyi gengszternek dolgozik, és eseti rablásokat hajt végre. Ámde Cupido nyila eltaláltja, s mint általában, jól összekavarja a helyzetet, megbonyolítva a főhős életét, dolgát: beleszeret a rivális banda főnökének lányába. Ez fordulópontot hoz karrierjébe, mert ez vezet a szeszcsempészet kiépítéséhez Tampában; később a szálak Floridába és Kubába is elvezetnek.

De mik a motiváló tényezők Joe életében, amelyek elvezetik őt a bostoni ír középosztály kényelméből és tiszteletre méltóságából egy csónakra a Mexikói-öbölbe, székhez kötözve? S mit tesz, illetve hogyan változik a helyzet, minek után beleszeret annak a maffiafőnöknek lányába, aki által védett pókerjátszmát Joe kirabolja?

Lehane sztorijai többnyire az erőszak örökségéről szól, és ez a kötet pont ebbe a kategóriába esik. Joe nem az a tradicionális rosszfiú. Az elején törvényen kívülinek tekinti magát, nem gengszternek, mert megveti azokat a képmutató és hipokrita alakokat, akik a szabályokat diktálják. Azonban a kettő együtt jár, mert a törvényen kívüli léttel jár a bűnözőkkel való kapcsolat is – és Joe ezzel egyre mélyebbre süllyed az erőszakban.

A szerző a női karaktereket is jól alkotta meg, illetve építette fel. Az éjszaka törvénye regényt három figyelemre méltó nőből álló háromszöggel is gazdagítja, akik vágyat, részvétet és tragédiát visznek Joe életének jelentős szakaszaiba, amikor a bűn útjára lép. Továbbá megjelennek valós alakok is, ami csak még hihetőbbé teszik a történetet, valamint a kor hangulatának megidézéshez. Gyakorlatilag benne élünk a történetben olvasás közben, s együtt lüktetünk a szereplőkkel.

A regényből filmadaptáció is készült – a magyar mozikban idén január 25-én mutatták be, Ben Affleck főszereplésével, aki egyben a rendező is. Akinek tetszik a könyv, annak valószínűleg kellemes szórakozást fog nyújtani a film is – és fordítva.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek