2024. 06. 15. szombat

Jolán, Vid
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

A romantikus fikció gyöngyszeme

Katherine Webb számos történelmi fikció népszerű szerzője. A tehetséges író, az Örökség című regényével robbant be a köztudatba; a regény hamar közkedveltté vált, legjobb nyári olvasmánynak is megválasztották, és Webbet a Best New Writer díjra jelölték. Több regénye került be a Sunday Times top tíz bestselling-könyve közé; műveit már 24 nyelvre fordították le. A rajongók legnagyobb örömére a szerző számos magyarul megjelent regénye közül válogathatnak a hazai olvasók.

A regény időben a huszadik század első felébe, a fasizmus idejébe röpíti vissza olvasóit. Az egykor szegény Leandro Cardetta, gazdagon tér vissza Amerikából szülőföldjére Olaszországba, elkényeztetett feleségével, Marcie-val. Az ismert angol építészt, Boyd Kingsleyt bízza meg palazzója felújításával. Kingsley magával viszi tinédzser fiát, Pipet és második feleségét, a visszahúzódó Clare-t. Eközben a háborús veteránok visszatérnek és munkát vállalnak a megélhetés reményében, ám az ígéretektől eltérő valósággal találják szemben magukat és egyre kilátástalanabbnak látják a helyzetüket. Az egyik ilyen napszámos, Ettore, Leonardo unkaöccse, elhatározza, hogy nem fordul segítségért megélhetési gondjai ellenére sem, ám súlyosan megsebesül, így mégis rászorul Leandro segítségére. Így találkozik Clare-rel, s e találkozás megváltoztatja mindkettőjük sorsát…

A regény cselekménye két szálon fut; az olvasók egyrészt megismerhetik Clare történetét, másrészt Boydról is sokat tudhatnak meg. A család nem tud beilleszkedni az új környezetbe; ahogy múlik az idő, egyre többet tudnak meg Leandroról és a terveiről. A másik főszereplő, Ettore nyomorúságos körülmények között kényszerül élni, napjait a kilátástalanság pecsételi meg. Mivel súlyos baleset áldozatává válik, nem marad más választása, minthogy nagybátyjához forduljon segítségért.

Webb regénye valós történelmi eseményeket vesz alapul, így olvasása során az olvasók bővíthetik a történelemmel kapcsolatos tudásukat. A Ha eljő az éj nem egy cukormázas romantikus regény, hiszen a szereplők számos nehézséggel néznek szembe egy korántsem idilli világban, ahol az erőszak, szegénység és igazságtalanság mindennapos. Az olvasó garantáltan izgalmasnak találják majd a regényt, hiszen számos titokra derül fény a cselekmény alakulása során.

A Ha eljő az éj bátran ajánlható mindazoknak, akik a történelmi fikció rajongói. Webb, a műfaj egyik kiemelkedően tehetséges szerzője, így a regény semmiképpen sem maradhat ki a műfaj rajongóinak gyűjteményéből. Webb tudja a receptet a jó regényhez: szerelem, drámaiság, sanyarú sorsok, titkok, szövevényes cselekmény és történelem. Egy szó, mint száz, regénye kihagyhatatlan.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek