2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

A magyar Lisbeth Salander

Baráth Katalin az Arkangyal éjjel című regényével a magyar krimiirodalom egyik gyöngyszemét alkotta meg. A szerzőnek már hat regénye jelent meg, nevéhez számos díjnyertes forgatókönyv és rádiójáték fűződik.

Legújabb regényében egy napjainkban, sajnos rendkívül aktuális témát boncolgat, mégpedig a családon belüli erőszakot. Ám a regény nem csupán ezzel, hanem a társadalmi problémák széles skálájával foglalkozik; nem kerülve el a magány, az abortusz és a bűn témakörét. Baráth regénye nem csupán egy izgalmas olvasmány, hanem egy olyan regény, mely tükröt tart a társadalomnak, így nem véletlen, hogy napjaink egyik legfontosabb regényeként emlegetik.

A regény cselekménye szerint Bori családon belüli erőszakot elszenvedett áldozatokon segít, ám egy napon ő maga is áldozattá válik. A lány lakótársát, becenevén Méregzsákot nagyon felzaklatják a történtek, és elhatározza, hogy elkapja a tettest, és megleckézteti. Ezután egy fordulatos nyomozás veszi kezdetét, mely során számos titokra derül fény, miközben az olvasó számos apróságból ráismerhet a regény helyszínéül szolgáló 2015-ös Budapestre…

Az Arkangyal éjjel különlegessége, hogy hitelesen mutatja be a családon belüli erőszak szörnyű jelenségét és Magyarországot. A regény főhőse egy olyan erőteljes és belevaló karakter, akit megedzett az élet. Baráth fokozatosan bontogatja ki a cselekmény szálait, garantálva, hogy az olvasóban egyre jobban nőjön a feszültség és a várakozás. A regény hangulata alapvetően borongós, ám Baráth ennek ellenére képes szórakoztató stílusban, sokszor iróniával fűszerezve írni, és ezzel magához láncolni olvasóját.

A főhősnő a cselekedeteinek megosztó mivolta ellenére egy pozitív példa, hiszen az erőszak láttán nem dermed le, hanem felveszi a kesztyűt a támadók ellen; személyében egy nem mindennapi, elszánt és talpraesett főszereplőt ismerhet meg az olvasó. A regény szereplői olyanok, akik lehetnének akár szomszédaink vagy ismerőseink, így e hátborzongató hitelesség megerősíti bennünk a felismerést, hogy mindaz, ami a regényben történik, bármelyikünkkel megtörténhetne – vagy éppen meg is történik. Nem véletlen tehát, hogy a regény számos érzelmet ébreszt majd olvasóiban; a düh, az izgatottság és a félelem, ezek közül csupán a legfontosabbak.

Az Arkangyal éjjel egy megrendítő, elgondolkodtató, és nem utolsó sorban felettébb élvezhető regény, melynek ott a helye minden krimirajongó polcán. Egyesek számára túl megrázó lehet a regény sötét világa, így olvasás előtt tanácsos ezt szem előtt tartani; ám mindazok, akik elhatározzák, hogy kezükbe veszik az Arkangyal éjjelt, a borús hangvétel mellett számítsanak egy kis humorra, izgalmas és meglepetésekkel teli cselekményre, és nem utolsósorban feledhetetlen olvasási élményre.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek