2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

A képzelgés határán

Szorongás, klausztrofóbia, hidegrázás, paranoia – ezekkel jellemezhető A nő a tízes kabinból című regény Ruth Ware-től. Az Agatha Christie-t idéző krimije a klasszikus paranoiás főhősre épül, a helyszín zárt, a tettes pedig karnyújtásnyira van.

Az információ hatalom – Lo Blacklock esetében inkább átok: egyedül ő tudja, hogy egy luxushajó fedélzetén egy gyilkos is jár-kel szabadon. Hogyan keveredik ebbe a szituációba a főhősnő? Lo egy utazási magazin újságírója, és megkapja élete nagy lehetőségét: egy egyhetes luxushajóúton vehet részt. Az örömöt beárnyékolja egy pár nappal ezelőtti betörési incidens, ami után a nő nem tudott aludni, gondolkodni és legfőképp elfelejteni a férfit. Lo szeretné összeszedni magát az egy hét alatt, de a nyugtakansága csak nem engedi: este egy nagy csobbanás hangjára ébred fel: a tízes kabin lakóját, akitől aznap este sminkeszközt kért kölcsön, nyelik el a hullámok.

Segélykiáltása természetesen süket fülekre talál; a kabin pedig üres. Úgy hiszik, csak képzelődött az újságírónő, hiszen rendesen felöntött a garatra az éjjel. Lo nem nyugszik bele a történtekbe: a bizonyítékok sorra bukkannak fel, de gyorsan el is tűnnek. Veszélyes dologba ássa bele magát, amelyből már nincs visszaút.

Lo neurotikus személy, akit a történet elején egy nyafogó, erősen a pohár aljéra néző, antidepresszánst szedő nőként ismerünk meg. Nyilván nem veti le személyiségének e vonásait, azonban az események hatására előbújik újságírói énje is, mivel eltökéltté és erőssé válik, és követi belső megérzéseit. Tehát az teszi hitelessé karakterét, hogy nem megy végbe pálfordulás a jellemében; mindazonáltal személyisége idegesítővé válik egy idő után – pláne, hogy a könyv első fele a litániájáról szól. Gyorsabbá, élvezhetőbbé és olvasmányosabbá a fordulópont, azaz a gyilkosság megtörténtekor válik.

A nő a tízes kabinból egy korrekt krimi, thriller, amelyben az író hozza a szokványos elemeket, motívumokat; a történet helyszíne remekül támogatja a cselekmény hangulatát. Nem váltja meg a világot, de nyilván nem is ez a cél – ami az, azt Ruth Ware: szórakoztat, kikapcsol.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…