2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Vissza a nyelvtudásomat!

Ha szeretnénk elsajátítani egy idegen nyelvet, akkor megkerülhetetlen, hogy olvassunk az adott nyelven. Általában a nyelvkönyvek is azon a nyelven íródnak, amelynek az elsajátítását segítik. Ez nem véletlen. Fontos, hogy a szókincsünket gazdagítsuk, ami az ismétlések során jobban rögzül bennünk.

Ha jó nyelvtanárunk van, akkor ajánl nekünk a szókincsünknek megfelelő idegen nyelvi irodalmat.

Az idegen nyelven való olvasással bővíthetjük a szókincsünket, javíthatunk a helyesírásunkon, fejleszthetjük a nyelvtani ismereteinket és az íráskészségünket is. Minél több mindent olvasunk, minél gazdagabb a merítés, annál jobban feltárulnak az apróbb nyelvi finomságok.

Mire érdemes odafigyelnünk az olvasmány megválasztásakor?

Kezdetben ajánlatos az adott nyelvi környezet gyerekei számára íródott szépirodalmat forgatni. Ahogyan hazánkban, úgy más országokban is a gyermekirodalom segít az anyanyelv elsajátításában. Kezdetben egyszerűbb szövegekkel, tudatos szóismétlésekkel találkozunk. Éppen ezért nyelvtanulók számára is ez lehet az optimális kezdés.

Az egyszerűbb nyelvezetű könyv sikerélményt ad, lendületet a további tanuláshoz, olvasáshoz. Ha rögtön egy bonyolult, felnőtteknek írt szépirodalomnak vágunk neki, bizony hamar elcsüggedhetünk. Gondoljunk arra, hogy a saját anyanyelvünket sem Madách drámájával, Az ember tragédiájával sajátítottuk el!

Ahogy haladunk előre a nyelv értésében, jöhetnek azok a könyvek, amelyeket akár magyarul is szívesen a kezünkbe vennénk. Fontos, hogy az adott olvasmány lekössön, érdekeljen minket. Senkinek sem mondok újat: az iskolai kötelező irodalmat rengetegen nagyon nehezen olvassák végig. Ha egyáltalán… Ezért, hogy ne keltsünk életre rossz emlékeket, olyan könyvet olvassunk idegen nyelven, ami érdekel. Érdemes körülnézni az Oxford Corner Könyvesbolt szépirodalmi könyvei között, biztosan találunk a nyelvi szintünknek megfelelő olvasmányt.

Vannak manapság olyan kiadók, amelyek a könyveiken feltüntetik az elvárt nyelvi szintet. Felhívják a figyelmet a szókincs mennyiségére, ezzel segítik a tudásszintünknek megfelelő olvasmányt kiválasztani. Léteznek még könnyített kiadványok, amelyek, hogy érdekesebbé tegyék a tanulást, népszerű könyveket, témákat dolgoznak fel.

Szótárak használata

Ha belefutunk olyan szavakba, amiket nem értünk, érdemes azokat a szótárból kikeresni, felírni magunknak. Ezeket később a jegyzetünkbe lapozva memorizálhatjuk. Az ismeretlen szavakon túl előfordulhatnak olyan kifejezések, amelyek az adott nyelv sajátosságai. Ezeknek a szó szerinti fordítása nem biztos, hogy fedi a valós jelentésüket.

Amikor eljutunk arra a szintre, hogy már egyre kevesebbszer vesszük elő a szótárt, amikor már nem tudnak számunkra újat írni, ekkor válthatunk a komolyabb regényekre, esetleg egy tévében látott film könyvadaptációjára. Előfordulhat az is, hogy korábban olvastunk egy nekünk tetsző könyvet, amelyet most eredeti nyelvén élvezhetünk.

Audio kiadványok

Sok embernek nincs elég ideje arra, hogy leüljön olvasni. Nekik remek választás a könyvek audio formátuma. Ezekből is kiválaszthatjuk a tudásszintünknek megfelelőt. Hangoskönyvként hallgathatjuk tömegközlekedésen, autóban, utcán vagy akár edzés közben is. Ha sportolunk és hangoskönyvet hallgatunk, két legyet üthetünk egy csapásra. /X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek