2024. 05. 6. hétfő

Frida, Ivett
1 EUR 389 HUF
1 GBP 455 HUF

Újra kiemelik a példamutató férfiakat!

Jelöljük idén is a nagyra becsült férfiakat a
Gránit Oroszlán Példakép Díjra!

 

Van olyan elismerésre méltó férfi ismerősöd, aki megérdemelne egy színvonalas kitüntetést, aki csendben teszi a dolgát, értéket teremt, és sokaknak segít? Jelöld a Férfiak Klubja által létrehozott Gránit Oroszlán Példakép Díjra! A társadalmi szervezet 2017-ben nívós díjat hozott létre Gránit Oroszlán Példakép Díj néven. Az immár hagyománnyá vált kitüntetést hetedik alkalommal nyújtják majd át a mindennapok férfi bajnokainak. A hiteles férfi példaképek nélkülözhetetlenné váltak a családok, a gyermekek számára, sőt az egész társadalom számára is. A Díjat exkluzív Gálán Apa, Férfi pedagógus, Mester, Felelős üzletember és Közéleti kategóriában osztják ki november 17-én, a férfiak világnapja előestéjén. A korábbi díjazottak között olyan példamutató személyiségeket találhatunk mint Dolhai Attila, színművész; Imre Géza, olimpikon; Kassai Lajos, lovasíjász; dr. Kiss Gergely, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó; Lackfi János, író, költő; Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója illetve Várkonyi Attila, rádiós műsorvezető. Jelölni a Férfiak Klubja honlapján szeptember 25-ig lehet.

Idén már hetedszer állítja reflektorfénybe a Férfiak Klubja a szeretteikért, családjaikért, közösségeikért, nemzetünkért önfeláldozóan tevékenykedő, értékteremtő, gondoskodó, példamutató férfiakat. A kitüntetéssel főként a hétköznapok hőseit szeretnék kiemelni, azokat a férfiakat, akik tetteikkel, példamutatásukkal, hitükkel, lelkesedésükkel mindannyiunk érdekét szolgálják. 2017 óta 86 példamutató férfit állított középpontba a társadalmi szervezet, az idei díjátadóval már több mint 100 díjazottal büszkélkedhetnek majd.

Manapság a férfiak alig vannak jelen a családokban, ezért fontos, hogy kiegyensúlyozott és hiteles minták közvetítésével inspiráljuk az embereket.

– Nem hagy nyugodni az a gondolat, hogy ezt a társadalmi munkát időre kell végezni, gyorsítani kell. Hiszen ha a romlás exponenciálisan terjed, akkor a társadalom regenerálását nem lehet lineárisan végezni, és ehhez társadalmi innovációra van szükség, venni kell a bátorságot, és el kell kezdeni szellemi és lelki mélységekben programokat alkotni olyan úton, amin még senki sem járt – hangsúlyozta a Férfiak Klubja alapítója, Bedő Imre.

– Az első a hit visszaadása a fiatalok részére. Olyan rosszak a válási statisztikák, hogy már nem hisznek a fiatalok abban, hogy egyáltalán lehetséges az élethosszig tartó házasság. Ugyanilyen fontos a fiúk felzárkóztatása, mert nem jutnak el a felsőoktatásba. Egyre több nő szerez diplomát, ezzel szemben egyre kevesebb férfi jelentkezik felsőoktatásba. Ennek az aránynak a felborulása azt okozza, hogy a diplomás nők egyre nagyobb aránya nem talál végzettségben hozzá illő társat, és ez egy nagyon súlyos demográfiai, egészségügyi és mindenféle más társadalmi hatást gyakorol, mind a férfiakra, mind a nőkre. Minden embernek szüksége van elsajátítható jó mintákra, példaképekre, egy olyan színvonalas társaságra, akik a tevékenységükkel, az elkötelezettségükkel, az életükkel már bizonyítottak. Ezeknek a férfiaknak a felkutatására és felmutatására alapítottuk meg a Gránit Oroszlán Példakép Díjat – mondta Bedő Imre.

– Rendkívül fontos a férfi tanárok szerepe: arányuk növelésére külön, újszerű programot kell kidolgoznunk. Ugyanilyen lényeges, hogy végre belássuk, a második, harmadik gyermek születésénél mennyire releváns az édesapák és a stabilitás szerepe. Hiszen ha az első gyermek megszületése után az apa instabil, nincs felkészülve a családalapításra, a családdal való terhek viselésére, és meginog, az első gyermek után megjelenik a nőben a gyanú, hogy nem bírják együtt, és el fognak válni. Ekkor a nő nem akar második, harmadik gyereket, mert egy gyerekkel még el tud futni, többel viszont már nem. Két, három gyermeket stabil apa és férfi mellett vállalnak a nők, és erre a fiúkat már a házasság előtt kell felkészíteni. Vissza kell állítani azt a civilizációs tudást, hogy a fiúkat mesterséges úton, szándékosan nevelték a családok élére, és nem a munkahelyekre készítették fel. Tíz évünk van arra, hogy visszavigyük a férfiakat a családokba, és egy egész nemzedéknek megadjuk a családalapító férfi eszméjét. Ezeknek a programoknak a megalkotása igazi kihívás, de úgy vélem, hogy a mi munkánk erről szól: forrást kell fakasztanunk a sivatagban, utat kell vágnunk a sziklákon, ez a mi dolgunk a Férfiak Klubjában!

Lackfi János, költő, író, a Közéleti kategória egyik díjazottja 2021-ben így nyilatkozott családjáról:
– Az egyetlen pillanat az életemben, amikor világossá vált számomra, hogy senki nem csinálhatja máshogy, amit én csinálok, az az volt, amikor a gyermekeimet karban tarthattam első alkalommal a szülőszobán. Lehet, hogy egy ápoló szakszerűbben tartotta volna, de én voltam az apjuk, és ott lehettem mellettük, és csak én tudtam úgy tartani őket. Felcserélhetetlen volt a helyem, a szerepem, ezt a pillanatot és az összes többit is köszönöm nekik.

A díjazottak között az ismert emberek mellett olyan hétköznapi hősöket is találhatunk, akik a mindennapi csendes tevékenységükkel adták tovább tudásukat, értékteremtő hozzáállásukat családtagjaiknak, környezetükben élőknek. Az egyik díjazott felesége stroke-ot kapott, melynek következtében mozgásában nem, azonban szellemileg sérült, s ellátása teljes embert kíván a nap 24 órájában. Több mint tíz éve ápolja otthon feleségét, mert vallja, hogy bár több mint harminc éve vette el élete párját, házassági fogadalmának azt a részét komolyan gondolja: „Sem boldog, sem boldogtalan állapotában őt el nem hagyom. Vele tűrök, vele szenvedek…”

Várkonyi Attila, művésznevén DJ Dominique, aki a Közéleti kategória egyik kiemeltje, az elesettek felé tevékeny támogatással fordul, több mint 25 éve szervez jótékonysági koncerteket, számtalan alkalommal segített sérült gyermekeknek és felnőtteknek támogatást biztosítani.

Szeptember 25-ig lehet jelölni az alábbi öt kategóriában. A díjat, évente egyszer ítéli oda a Gránit Oroszlán Testület, akiknek tagjai a korábban Gránit Oroszlán Példakép Díjat elnyerő és testületi tagságot vállaló férfiak, illetve a kezdeti időszakban őket validáló, tagságot vállaló zsűritagok. A zsűri női tagjaiból megalakult a Gránit Oroszlán Példakép Testület feladata minden évben kiválasztani és soraiba emelni a Gránit Oroszlán Példakép Díjasokat.

Apa példakép: A férfi-férj-apa szerepek pótolhatatlanságára és a férfi-minta családon belül történő átadása fontosságának hangsúlyozására létrehozott kategória.

Férfi pedagógus példakép: A férfi pedagógusok társadalmi felelősségének kiemelésére szolgáló kategória, hangsúlyozva és értékelve, hogy a férfi pedagógusok az apa minta pótlását is teszik, családi és szakmai mércévé válva kulcsfontosságú szereplői az életünknek.

Mester példakép: A Mester kategóriába olyan edzők, ifjúsági vezetők, oktatók, vagy más, értékformáló területen tevékenykedők jelölését várják, akikre a szakmai munkájukon túl az életvitel és erkölcsi fejlődés széles területein is Mesterként számíthatnak a gyermekeink.

Közéleti példakép: Olyan független közéleti személyiségek, írók, művészek, sportolók vagy más, a közéletben értékformáló területen tevékenykedők számára létrehozott kategória, akik széles körben ismertek, és életükkel, életvitelükkel követhető férfi példaképek lehetnek.

Felelős üzletember példakép: Olyan kiemelkedő vállalkozók, cégvezetők, menedzserek, üzletemberek kitüntetése, akik tudják, felelősségük van a családjukkal és az egész társadalommal szemben is, nemcsak szavakban, hanem tettekben.

A jelölés az első és egyben legfontosabb lépés ahhoz, hogy igazi, példamutató kerüljenek kiválasztásra. Azok közül, akiknek a jelöltségét elfogadták, az eddigi díjazottakból álló Gránit Oroszlán Példakép Testület választja ki a kategóriánkénti 3-3 díjazottat.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre és a díjkiosztó gálára 2023. november 17-én, nagyszabású gálaműsor keretében kerül sor a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek