2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Új tagok a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumában

Új tagok a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumában

Dr. Lázár János és dr. Nagy István, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagjai 2023. február 15-én dr. Csányi Sándor kuratóriumi elnök részére megküldött levelükben jelezték a kuratóriumi tagságról való lemondásukat. 2023. április 17-én az Alapítvány kuratóriuma és felügyelő bizottsága együttes ülésén megválasztotta az új kuratóriumi tagokat, Éder Tamást és dr. Potori Norbertet.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány legfontosabb feladata a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem fenntartói feladatainak ellátása. Az alapítvány kuratóriumi tagjainak szakmai és vezetői tapasztalata a fenntartott egyetem tudományos profilját, illetve a fenntartással összefüggő feladatokat támogatja. A kuratórium elnöke és tagjai a szakmai és vezetői tapasztalat széles skáláját lefedik, hiszen dr. Csányi Sándor elismert és eredményes vállalatvezető pénzügyi szakember, jelentős agrárgazdasági és stratégiai tapasztalatokkal, dr. Horn Péter jártas az akadémiai vezetés, az állattenyésztési szakmai, valamint az oktatásszervezési területeken, míg dr. Bedő Zoltán a növénytermesztés mellett a tudományos és alkalmazott kutatói területek közismert szakértője. A kuratóriumi tagságra jelölt szakemberek jól kiegészítik ezt a szakértői kört a saját tapasztalatukkal:

  • Éder Tamás az élelmiszeriparban, a vidékfejlesztésben és a kisgazdaságok fejlesztésében szerzett tapasztalatával egészítheti ki a kuratórium szakmai profilját.
  • Potori Norbert agrárközgazdasági, agrárpolitikai és kutatói tapasztalatával gazdagíthatja a kuratórium tudományos összetételét.

Szakmai felkészültségük, vezetői tapasztalatuk és az agrárium elméletéhez és gyakorlatához kötődő munkásságuk alapján mindkét jelölt megkérdőjelezhetetlenül alkalmas az Egyetem stratégiai irányításában és fenntartói ellenőrzésében meghatározó vezetői szerep betöltésére.

Éder Tamás a MATE jogelőd intézményében, a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen szerzett agrármérnöki diplomát. Az egyetemen maradva oktatott, majd 2002-ig az államigazgatásban dolgozott különböző, a mezőgazdasághoz kötődő pozíciókban. 2001 és 2002 között az Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára volt. 2002 után a magánszektorban dolgozott, meghatározó magyar élelmiszeripari és mezőgazdasági vállalatok vezető tisztségviselője mind a mai napig (Pick Szeged, Sole-Mizo, Dalmand Zrt. stb.). 2006 óta folyamatos a társadalmi és ágazati érdekképviseleti szerepe az élelmiszeriparban, számos magyar és európai élelmiszer- és húsipari szövetség elnöke, alelnöke évtizedeken keresztül. 2007 és 2019 között az Európai Húsfeldolgozók Szakmai Érdekképviseletének (CLITRAVI) az alelnöke, jelenleg is tagja. 2013 óta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnökeként sok ezer vidéki kisgazdálkodó érdekképviseletében vesz részt. Éder Tamás évtizedek óta meghatározó szereplője a hazai élelmiszeriparnak, aki európai és globális kapcsolataival a legújabb, leginnovatívabb élelmiszeripari gyakorlatot tudja közvetíteni az Egyetem számára.

Dr. Potori Norbert szintén a MATE jogelőd intézményében, a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen szerzett agrármérnöki diplomát, majd a Corvinus Egyetemen doktorált. Kutatási és vezetői pályafutásának meghatározó intézménye az AKI Agrárközgazdasági Intézet, melynek 2000 óta munkatársa és 2011 óta kutatási igazgatója. Az MTA Agrárközgazdasági Bizottság választott tagja. Szakterülete az EU-s és magyar agrárpolitika. Számtalan hazai és széles nemzetközi kutatói együttműködésben készült tanulmány szerzője, szerkesztője. Kiterjedt nemzetközi tudományos kapcsolati hálóval rendelkezik, melyen keresztül a legjobb, legfrissebb nemzetközi kutatói gyakorlatot tudja behozni az intézménybe. Címzetes egyetemi tanárként éveken keresztül oktatott is a MATE elődintézményeiben. Dr. Potori Norbert ma a legfelkészültebb és legtapasztaltabb agrárközgazdászok egyike Európában.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány ezúton köszönetét fejezi ki dr. Lázár Jánosnak és dr. Nagy Istvánnak a kitartó munkájukért, mellyel segítették az Egyetem létrejöttét és sikeres munkáját.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…