2024. 05. 26. vasárnap

Evelin, Fülöp
1 EUR 385 HUF
1 GBP 452 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Több mint 5000 ember indította az őszt a Kerekdomb Fesztiválon

Több mint 5000 ember indította az őszt a Kerekdomb Fesztiválon

Koncertekkel, biciklis-, gyalogos- és evezős- túrákkal, helytörténeti sétákkal, pincemustrávval, borkóstolókkal, színházzal és irodalommal telt a hétvége Tállyán, a hetedik Kerekdomb Fesztiválon. A fesztiválozóknak az eső sem szegte kedvét, ötezernél is többen látogattak el Európa mértani középpontjára. A fesztivál jövőre szeptember 15-17. között várja a látogatókat. 

 

“A Kerekdomb Fesztivál 2016-ban azért indult útnak, hogy a Tokaji Borvidék kissé elfeledett, de rendkívül értékes települését, Tállyát és környékét bemutassa és újra megismertesse a szélesebb közönséggel. Ehhez a szervezők művészeket hívtak segítségül és egy olyan fesztivált hoztak létre, amely mára sokak kedvence. A finom borok, színházi előadások, hangversenyek, irodalmi előadások őszről-őszre egyre több látogatót vonz a településünkre” – mondta el Serfőző Szabolcs, Tállya polgármestere. A fesztivál nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a kulturális programok mellett a látogatók a települést és környékét is megismerjék, ezt számos e-bike-, gyalog- és dűlőtúra szolgálta, sőt, futóverseny is volt, míg a Hosszúlépés.járunk?  tematikus sétákon keresztül mutatta be Tállya történelmét. A programok is a helyi pincészetek kertjeibe, teraszaira költöztek be, a színház a Közösségi Házat töltötte meg élettel, míg az evangélikus templomba – ahol Kossuth Lajost is keresztelték – a komolyzene lelt otthonra. Itt hallhattuk többek közt a Miskolci Szimfonikus Zenekar koncertjét, valamint a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjas Berecz Mihály zongoraművész szólóestjét is. A zongoraművész a Cziffra György emlékév keretében lépett fel a fesztiválon.

 

“Azt gondolom, hogy egyfajta reneszánsza van Tokaj-Hegyaljának, részben feltámadnak a régi pincék, részben egyre minőségibb borokat kínálnak a pincészetek, felnő egy új generációja a borászoknak, akik versenyeznek is egymással és számos olyan kulturális rendezvény is része Tokaj-Hegyalja megújulásának, mint a Kerekdomb Fesztivál. Hiszem azt, hogy ezek a rendezvények szolgálják azt, hogy Tokaj-Hegyalja ismét az érdeklődés középpontjába kerüljön. Nagyon remélem, hogy a tokaji bor nemcsak idehaza, hanem külföldön is meg tudja állni a versenyt a kialakuló gasztronómiai, kulturális forradalomban, össze tudja kapcsolni a bort, a kultúrát, a gasztronómiát és a lokális környezetet. Erre ad példát ez a fesztivál is” – mondta el Prof. Dr. Stumpf István, Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

 

A fesztivál idén ötezernél is több embert vonzott a régióba, akiket többek között olyan előadók koncertjei vártak, mint a Margaret Island, a Blahalouisiana, a Budapest Bár, Caramel, a Honeybeast, Apey, A Bence Kalandjai, Barabás Lőrinc, Palya Bea, a Kertekalatt, a Sorbonne Sexual, a Platon Karataev duo, a The Anahit akusztik duo és Szilárd Piano Projektje.

 

A gyerekeket ringatók, kézműves foglalkozások, gyerekkoncertek szórakoztatták, megismerkedhettek helyi mesterségekkel is. A Mailloth-kastély izgalmas beszélgetések, borkóstolók és a Malter Vándor Filmfesztivál otthona volt. A látogatók borútlevelekkel járhatták körbe a helyi pincészeteket, megiserve a környék neves borait, melyet különleges fogásokkal kísérhettek.

 

Az északkelet-magyarországi régió összművészeti fesztiválja tökéletes lezárása a nyári kavalkádnak és indítása az ősznek: “Reméljük megint adtunk valamit ahhoz, hogy kicsit ezt a téli szürkességet jobban ki lehessen bírni. Jövőre szeptember 15-17-én ismét sokszínű programkínálattal várunk mindenkit a nyolcadik Kerekdomb Fesztiválra” – invitál mindenkit a következő Kerekdombra Oszkó-Jakab Natália, a fesztivál igazgatója.

 

A jövő évi fesztiválra már el is indult a jegyértékesítés, a szuper kedvezményes jegyek a www.kerekdombfeszt.hu oldalon érhetők el.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Költözz költséghatékonyan!
Minden ember törekszik arra, hogy pénzügyeiben tudatos legyen: igyekszünk beosztani azt, amink van. Ha vásárolunk valamit, mindig tekintettel vagyunk …

További cikkek