2024. 03. 19. kedd

József, Bánk
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Szupersztárok a fesztivál nyitófilmjében, Nyugati nyaralás a CineFest versenyprogramjában

Szupersztárok a fesztivál nyitófilmjében, Nyugati nyaralás a CineFest versenyprogramjában

Lehull a lepel a fesztivál nyitófilmjéről, a CineFest közönsége a világpremierrel egyidőben láthatja az elsőfilmes Tom George fekete komédiáját: Sam Rockwell, Saoirse Ronan és Adrien Brody a sztárjai az Ecc, pecc, ki lehetsz?-nek. A Nagykarácsony és a #Sohavégetnemérős alkotói pedig új filmmel jelentkeztek, a szeptember 9-17. között megrendezésre kerülő 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramját erősíti a Nyugati nyaralás című ízig-vérig magyar vígjátékuk.
A fesztivál nyitófilmje igazi szenzáció, ugyanis a világon szinte elsőként a CineFest közönsége láthatja a klasszikus nyomozós történeteket idéző, de a gyilkosságos alapszituációt humorral nyakon öntő Ecc, pecc, ki lehetsz? című mozit. A film az 1950-es évekbe, a londoni West End fényűző színházi kulisszáiba kalauzol. Egy nagy sikerű színdarab filmváltozatának előkészítését megrázza, hogy az adaptációra kiszemelt hollywoodi rendező brutális gyilkosság áldozatává válik. A sokat látott, ám kissé duhaj Stoppard felügyelő és a bizonyítási vágytól fűtött újonc, Stalker közrendőr kapják az ügyet, ám csakhamar rá kell döbbenniük, hogy ahogy egyre közelebb kerülnek a megoldáshoz, a saját életük is veszélybe kerül. A filmbeli nyomozópárost az Oscar-díjas Sam Rockwell és a négyszeres Oscar-jelölt Saoirse Ronan alakítja, de a szereplők között találjuk a magyar származású, Oscar-díjas Adrien Brody-t is.
Ecc, pecc, ki lehetsz?
Tiszeker Dániel és Lévai Balázs rendezők a Nagyjátékfilmes versenyprogramban szereplő Nyugati nyaralás című filmje a ’80-as évekbe repít vissza. A vígjátéka főhőse, az ügyes veszprémi autószerelő (Mészáros Máté) családi nyaralását meghiúsítja, hogy az egyik gyerek útlevelét „biztonsági okokból” nem kapják meg. A férfi azonban nem hagyja veszni a nyarat, egy hirtelen ötlettől vezérelve kölcsönveszi egy disszidens magyar nála hagyott autóját. Ha már így alakult, a család a legnagyobb luxust szeretné élvezni a Balatonon, ezért a nyugatra igyekvő magyarok helyett eljátsszák a nyugatról érkező turistákat. A tervbe azonban egyetlen apró hiba csúszik: külföldiként felfigyel rájuk az állambiztonság. A filmben Mészáros Máté mellett a főszerepekben Pokorny Lia és Szőke Abigél látható, akik az alkotógárda társaságában természetesen részt vesznek a miskolci premieren.
A fenti filmek a fesztivál után országosan is láthatók lesznek a mozikban a Fórum Hungary forgalmazásában.
Nyugati nyaralás
A 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált idén 2022. szeptember 9. és 17. között rendezik meg Miskolcon. A fesztivál hivatalos versenyprogramja augusztus végén kerül nyilvánosságra.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lehűléssel indul a hét
Lehűléssel és élénk széllel indul a jövő hét, visszatérnek az éjszakai fagyok és a csúcshőmérséklet is csak 10 Celsius-fok körül várható a többórás na…