2023. 06. 2. péntek

Anita, Kármen
1 EUR 371 HUF
1 GBP 432 HUF

Pécs-Eszék: közös kulturális évad

A Pécs – Eszék 50 éves Testvérvárosi évforduló kapcsán a két város Kulturális Évadot hirdet, amely során mintegy 20 közös programot, együttműködést valósítanak meg az év során.

 

Pécs és a horvátországi Eszék 1973 óta ápolja testvérvárosi kapcsolatát. Az 50 éves jubileum apropóján pénteken sajtótájékoztatót tartottak a Zsolnay Kulturális Negyedben, ahol Zag Gábor, Pécs kultúráért felelős alpolgármestere kiemelte: a testvérvárosi kapcsolat ápolása kiemelt jelentőséggel bír, és olyan kulturális kooperáció valósul meg a két város között, amely sokszínű élményeket biztosít a két település lakói számára.

 

Ennek első eleme a Pannon Filharmonikusok Zenekar Kamaraformáció fellépése volt Eszéken, a Kulturális Központban május 15-én. A sajtótájékoztatón Hummel Márk, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője és Ivan Kristijan Majić, az Eszéki Kulturális Központ igazgatója ismertették a közös kulturális évad további kínálatát. Május végén Pécs is megjelenik az Eszéki Pannon Könyvfesztiválon, júniusban Pécsett a LOKART képzőművészeti fesztivál keretében látnak vendégül eszéki alkotókat, a Sétatéren pedig június 25-én fellép a Vanja i Nesvil Funk (HR) zenekar. A későbbiekben egy horvát művész közreműködésével ad koncertet Bogányi Gergely, a Mecsek Kórus fellép az Eszéki Kulturális Nyár programsorozat részeként és szeptemberben, Pécs Város Napján is több együttműködés valósul meg. Ősszel Eszék-Pécs futást szerveznek, és a horvát város megjelenik a Pécsi Napok programjaiban is. A PécsLIT irodalmi fesztiválon szeptember 15-én pécsi és eszéki szerzők felolvasásával rendeznek irodalmi estet a Pécsi Horvát Színházban.

 

A résztvevők szóltak arról, hogy szervezés alatt áll további kulturális programok, fellépők cseréje, illetve a két város közti utazás biztosítása az érdeklődő közönség számára.

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Hercegi selyemköntösök –  Luxus selyemszövetek és bársonyok a magyar Esterházy-kincstárból.  16-17. századi magyar főúri textilemlékek a Budapesti I…

További cikkek