2024. 05. 21. kedd

Konstantin
1 EUR 386 HUF
1 GBP 451 HUF

Életet ajándékozott a Rotary

Újabb 3 gyermek szívműtétjét finanszírozta a Gift of Life program

Több, mint 13 éve a Magyar Rotary kiemelt programja a Gift of Life – Ajándékozz életet programja. Célja a szívfejlődési rendellenességgel született gyermekek műtéti kezelése és gyermekorvosok, gyermekkardiológusok képzése azokban a környező országokban, ahol nem áll rendelkezésre a szükséges technológia, az orvosi szaktudás vagy éppen az ingyenes orvosi ellátás. Hétfőn 3 fiatalt engedtek egészségesen haza a kórházból, ők is a programnak köszönhetik, hogy hamarosan teljes értékű életet tudnak élni. Két kislányon katéteres beavatkozást végeztek, egy kisfiún pedig kis vágással járó, nyitott szívműtétet.

A Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben tartott sajtótájékoztatón a programot koordináló RC Szeged Dóm elnöke, Márton Beatrix és a projektvezető Farkas Ákos elmondta, még nagyjából 4-6 gyermek műtétjére áll rendelkezésre elegendő összeg, de természetesen tovább folytatják a gyűjtést, hiszen szeretnék, ha még több fiatal operációját tudnák finanszírozni.

A Magyar Rotary District továbbra is kiemelt programjaként tekint a Gift of Life-ra, így a jövőben is elkötelezetten támogatja” – tette hozzá Kovácsné Gila Erzsébet, a Rotary nyáron hivatalba lépő következő kormányzója.

Újabb 3 gyermek kapott esélyt az életre

Dr. Ablonczy László Gyermekszív Központ osztályvezető főorvosa mutatta be a GOL program három „Jószívű” gyermekét. Kovács Szimóna Romániában született, Gyergyóújfalun él testvérével és szüleivel. A 10 éves kislány szívzörejét születésekor észlelték. Állapotát 7éves koráig Romániában kontrollálták. Ezután került sor az első magyarországi vizsgálatra, ahol azonnali teendőre még nem volt szükség. Romániában ezt a fajta betegséget (Tüdőverőér szűkület) csak nyitott motoros szívműtéttel tudták volna gyógyítani ezért kerestek más, kevésbé drasztikus megoldási lehetőséget. Így a veleszületett szívbetegség katéter intervenciós megoldására Budapestre, a GOKVI-ba irányították őket. Ott az előzetes vizsgálatokat követően 2023. január 24-én került sor a műtétre, Dr. Ablonczy László főorvos és csapata által. Szimóna állapota azóta jelentősen javult. Egészséges társaihoz hasonlóan jókedvűen, boldogan tölti mindennapjait, és már csak a kontroll vizsgálatok miatt jönnek Budapestre.

Anita a műtét után már másnap hazamehetett

Szegedi Anita szüleivel és testvérével Székelyudvarhelyen él. Újszülöttkora óta ismert volt szívbetegsége. Betegségét (perimembran VSD) szülőhazájában, Romániában katéterrel végzett intervenciós beavatkozással nem, csak műtéttel tudták volna gyógyítani. Szülei ezért kerestek olyan megoldási lehetőséget, ami kevésbe veszélyes és megterhelő a gyermek számára. Így jutottak el Budapestre gyermekkardiológiai kivizsgálásra. Időközben Anitának a stabil állapot fenntartásához, már gyógyszert is szednie kellett. A beavatkozás 2022.10.25-én történt a GOKVI-ban, amelyet Dr. Ablonczy László gyermekkardiológus főorvos végzett, és olyan jól sikerült, hogy Anita másnap már haza is mehetett. Az esedékes két kontrollvizsgálatból egy már meg is történt, Anita jól van. Még egy vizsgálat hátra van, és abban bízunk, hogy utána már gyógyszert sem kell többet szednie.

A legfiatalabb gyermek Máté Ábel Csanád. Az 5 éves kisfiú Romániában Korondon él. A betegségét (Pitvari sövényhiány) születésekor észlelték. Ábel édesanyjának is ugyanez a betegsége volt, őt gyermekkorában műtötték. Szülei szerették volna, ha gyermeküket megvizsgálnák Magyarországon, és esetleg katéter intervenciós úton zárnák a szívsövényén lévő lyukat. Azonban az elvégzett CT vizsgálat kimutatta, hogy a sövényhiányt csak sebészi úton lehet zárni. A műtétre 2023.május 5-én került sor. Dr. Fésüs Gábor sebész főorvos és csapata végezte el a beavatkozást.

A műtét utáni kontroll vizsgálatokra még el kell jönniük Magyarországra, de bízunk benne, hogy Ábel hamarosan hazamehet, és fokozatosan visszatérhet a hétköznapokba, és élheti az 5 éves kisfiúk megszokott életét” – árulta el Dr. Ablonczy László.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…