2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Párban

Keleti Éva fotókiállítása a gödöllői MUZA aulájában

 

 

 

 

 

„Gödöllő zászlaja alatt megmentjük a művészetet, s Én, elől fogom vinni e zászlót. Köszönöm a városnak, mert itt van egy csapat, aki együtt gondolkodik, s már nagyon rég nem találkoztam ilyennel.” – mondta Keleti Éva /91/ fotóművész tegnap, a Párban című fotókiállítás megnyitóján, ahol több százan voltak kíváncsiak azokra a képekre, amelyeket neves hazai művészekről készített.

Nem jöttek hiába, mert nem csupán a különleges fotográfiákat láthatták, hanem találkozhattak azokkal a művészekkel személyesen is, akik nevüket, arcukat adták a képekhez. Igen a színészekkel, művészekkel! Azokkal, akik évtizedek óta szórakoztatják a nagyérdeműt, mint többek között Molnár Piroska, Pogány Judit, Hernádi Judit, Trokán Anna, és Nóra, Lukács Sándor, Gálvölgyi János.

Honnan jött L. Péterfi Csaba ötlete, hogy az elmúlt évi nagy sikerű „Pécsi Ildikó Keleti Éva szemével” című fotókiállítás után újabb képekkel folytassák a fotográfiák sorát?

Így vallott erről:

„Már az első közös munkánk közben elvarázsolt Éva személye, személyisége. És ebből a munka kapcsolatból kialakult egy barátság. Meghívott a 90-ik születésnapjára, majd az Eötvös 10-ben lévő kiállításának megnyitójára. Ott jött a gondolat, hozzuk el azt a kiállítást Gödöllőre. De én (mint általában mindig) valami mást szerettem volna, valami újat, ami még nem volt. Heteken keresztül kerestem a megfelelő fotót, majd egyszer csak ráleltem. Ez volt Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán Rómeó és Júlia jelenete. És ebből a képből merítve jött azonnal a kiállítás tematikája és címe: PÁRBAN.

Olyan színészek, művészek, akik egy fotón párban vannak valakivel. Legyen az házaspár, gyermek, testvér, kolléga, a legjobb barát, vagy egy állat, esetleg tárgy. Sőt lehetnek párban önmagukkal is. És amikor felvetettem mindezt Évának ő azonnal mondta rendben, de ehhez új fotók is kellenek. Remélni sem mertem, hogy 90 évesen belevág.”

Keleti Évához fordulva, kérdezte: – Éva, honnan van ez az energia 91 évesen?

Genetika, – mondta a fotóművész. Talán az őseimtől. A családfámat 1700-ig lehet visszavezetni.

Joggal kérdezhetné bárki, mi olyan különleges egy fotókiállításban?

Gémesi György polgármester így fogalmazta meg köszöntőjében: Keleti Éva, nem egy mobiltelefonon tanulta meg, hogy hogyan kell elkapni egy kedves pillatatot. Büszkék lehetünk arra, hogy Gödöllő a nívós, igényes kultúra fővárosa. A jövő akkor lesz kiszámítható, ha ezt az igényes kultúrát megtartjuk, őrizzük.

Nézzék meg a fotókiállítást!

obe-ol

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek