2024. 06. 22. szombat

Paulina
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Nyert a Pressburger-ház megmentésére törekvő európai uniós pályázat

Nyert a Pressburger-ház megmentésére törekvő európai uniós pályázat

Miskolc városnak egyik régi álma vált valóra, így a Pressburger-ház néven ismert, Szentpéteri kapu 3. sz. alatt található épület mind külsejében, mind funkciójában megújul. Ennek lehetőségét a HUSK/2302/2.4/061 számú „Artcross” megnevezésű Interreg (EU-n belüli városok és régiók együttműködését támogató) pályázat biztosítja, melyet a szlovákai Stószfürdő (Kúpele Štós) a CineFest Egyesülettel együttműködésben nyert meg, konzorciumi partnerben az Észak-magyarországi Informatikai Management Nonprofit Kft.-vel. A Miskolci Egyetem és a szlovákiai Pavol Jozef Šafárik Egyetem is a kezdeményezés mellé állt és együttműködő, támogató partnerként vesznek részt a projektben.

 

Pressburger Imre, a miskolci születésű Oscar-díjas filmalkotó romos szülőháza kultúrtörténeti jelentőségű. Az épület állaga olyannyira leromlott, hogy a Hodobay-program részeként az önkormányzat, a piaci szereplők, a civilek és további szereplők összefogásával törekvés indult annak megmentésére és felújítására.

 

A projekt elsődleges célja az 1800-as évek végén épült épület megőrzése, felújítása és új funkcióval való ellátása. A felújítás célja a kulturális örökségi helyszín megőrzése és revitalizálása. Az épületet elsősorban annak múltja miatt – a filmes kultúrát előtérbe helyező, de összművészeti térként képzeljük el, aminek elsődleges célja a fiatal (16-25 éves) alkotóművészek támogatása. Az elképzelések szerint Pressburger szülőháza időszakos nemzetközi művészeti projektek, kulturális események, workshopok színhelye lenne, de emlékszobájával, műhelyeivel és irodáival állandó funkciókat is betöltene, így a tágabb régió egyik egész évben látogatható turisztikai attrakciójaként is jelentős szerepet tölthetne be.

 

Az épület megmentéséről Veres Pál Miskolc MJV polgármestere, Szopkó Tibor Miskolc MJV alpolgármestere, valamint Madaras Péter a CineFest Egyesület Elnöke, Szunyogh László főépítész sajtótájékoztatón számol be.

Fotó:minap.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…