2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Műértők 4 – Dedikálással egybekötött jótékonysági könyvbemutató a Kálmán Makláry Fine Arts Galériában

Műértők 4 – Dedikálással egybekötött jótékonysági könyvbemutató a Kálmán Makláry Fine Arts Galériában

 Dedikálással egybekötött jótékonysági könyvbemutatót rendez a Kálmán Makláry Fine Arts Galéria. A hiánypótló interjúkötet legújabb részében „A Műértők 4” c. beszélgetőkönyvben ismét újabb négy fontos hazai műkereskedelmi szereplő csatlakozik a korábbi kötetek illusztris névsorához.

Az október 27.-én 17:00 órai kezdettel megrendezésre kerülő eseményen jelen lesznek a kiadvány szereplői Miklós von Bartha, Molnos Péter, Pákh Imre, Várkonyi György, a kérdező Bánó András és Makláry Kálmán a kiadványok ötletgazdája és kiadója. A beszélgetést a kiadvány előszavának írója Martos Gábor moderálja.  Az októberi eladásból befolyt teljes összeget a Májbeteg Gyermekekért Alapítvány részére ajánlják fel.

A Svájcban élő Miklós von Bartha egyike a világ legjelentősebb galeristáinak. Elmeséli, hogy az ’50-es években a László Károllyal közösen rendezett bázeli Magritte-kiállításon 3000 frankért adtak el egy képet, amely ma többmillió dollárt érhet. Kifejti azt is, mi a műkereskedelmi hasonlóság a híres Mauritius-bélyeg, és Anton Prinner szobrai között. Molnos Péter művészettörténész beszél a legendás Saphier Dezső sokzsebes mellényéről is, amely nagy szerephez jutott az Ecserin. Elmondja, hogy miért egy Vörösmarty téri üzletet tekintenek sokan a mai magyar műkereskedelem „bölcsőjének”? Pákh Imre, a legnagyobb Munkácsy-kollekció tulajdonosa elárulja, hogyan tárgyalt a Nemzeti Galéria igazgatójával Munkácsy-képek cseréjéről, és kiderül, mit keresett a New York-i lakásában rendezett bulijain Donald Trump? Várkonyi György művészettörténész elmeséli, miként vehetett volna meg egy festményt a múzeumnak néhány rúd téliszalámiért, és hogyan bukkantak fel a Seuso-kincs darabjai a pécsi vásárban? Az ember csak olvas és hüledezik, és minél jobban hüledezik, annál kíváncsibban olvas.

A kiadványt a Falk Miksa utcai Kálmán Makláry Fine Arts galériában lehet megvásárolni, ára: 6.990 forint.

A Műértők 4 c. beszélgetőkönyv a B.Braun Magyarország és a Mapalsa Invest Trust támogatásával jött létre.

Könyvbemutató helyszíne: 1055, Budapest Falk Miksa utca 10.

Könyvbemutató időpontja: 2022.október 27. csütörtök 17:00

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek