2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Tiltott ma az erőszak!

Október 2-a egy olyan világnap, mely mindenki számára felhívás az év minden napjára. A mai napon meg kell gondolnunk, milyen cselekedeteket teszünk.


Az Erőszakmentesség Világnapját az ENSZ indította útjára 2007-ben. Nem véletlenül választották ezt a napot, hiszen október 2-án született a világot megindító, háború- és erőszakmentes nézeteket valló Mahatma Gandhi, aki egész életét az erőszakmentesség hirdetésének áldozta. Ezen a napon a világon több helyen tartanak megemlékezéseket a tolarancia és kölcsönös megértés jegyében.

Gandhi így fogalmazta meg az Ember felé küldött üzenetét, azt a feladatot, amelyet nap mint nap teljesítenünk kell: „ Te magad légy az a változás, amit a világban látni szeretnél.” Fel kell tennünk a kérdést magunkban, hogy vajon mi megtesszük-e azt a bizonyos lépést, ami a jobb világ felé hajtja a perceket? Vajon vállaljuk-e a felelősséget, hogy méltóak legyünk egy szebb jövőre?

A napjainkban zajló háborúk és ledobott bombák nem ezt mutatják! A fenyegető hírekben hallott erőszakos bűntettek és erkölcstelen, sokszor drogfüggő elkövetőik félelemmel töltik el a lelkünket! Olyankor ott bujkál a kérdés a fejünkben: Hová tart ez a világ?

Egyszerű és könnyű feladat megtalálni azokat a tevékenységeket, melyekkel végrehajthatjuk a fent említett áhított változást. Az ember az élete során gyakran elhalad olyan pillanatok mellett, amikor tehetne valami „jót”.  Ezeket észre kell vennünk, és meg kell tennünk, hogy előidézzük ezeket a változásokat, mert sorsunk és jövőnk csakis a mi, most élők kezében van.

De sokszor nehéz eldönteni, hogy mi a jó. Az emberek sokszor keresik az útmutatásokat.

Ahogy az író írja: „A boldogsághoz vezető út le van zárva azok számára, akik nem tartják vissza magukat ártalmas cselekedeteket elkövetésétől.” (19. szabály, Próbálj nem tenni másokkal olyan dolgokat, amelyeket nem szeretnéd, ha ők tennének veled!)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…