2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Mozaik
  • »
  • JANUÁR 22. – A MAGYAR KULTÚRA NAPJA – A HIMNUSZ SZÜLETÉSNAPJA

JANUÁR 22. – A MAGYAR KULTÚRA NAPJA – A HIMNUSZ SZÜLETÉSNAPJA

A kézirat szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását. Erre az eseményre emlékezve 1989 óta január 22-én ünnepeljük A MAGYAR KULTÚRA NAPJÁT. Ezen napon tüntetik ki a pedagógusokat is 1993 óta. Az ország minden településén kulturális programok várják az érdeklődőket.
Cseh Károly Emlékverseny a Kultúra Napján Szikszón

Cseh Károly Emlékversenyt hirdetett  Borsod – Abaúj – Zemplén megyében tanuló 7-8. osztályos tanulók számára  Szikszó Önkormányzata és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Szikszói Tankerülete. A  szavalóversenyt   2014. január 22-én   rendezik az abaúji városban.

Füzesséri József ötletadó és a versenynek otthont adó Szikszó polgármestere kiemelten fontosnak tartja, hogy Abaúj központjaként Szikszó városa őrizze meg, és ismertesse meg a fiatalokkal  megyénk irodalmi kincseit. Cseh Károly költő, műfordító bár Borsodgeszten született, és utolsó évtizedeit Mezőkövesden töltötte, mégis ezer szállal kötődik Abaújhoz: ugyanis  1979 és 1992 között Halmajon tanított.

A verseny díjait Szikszó Önkormányzata ajánlotta fel. Az első helyezett diák 25 000 ft, a második  20 000 ft, a harmadik helyezett pedig 15 000 ft-ban részesül.  A zsűri elnöke: Ötvös Éva színművész, előadóművész. Az ítészek között  helyt kap Cseh Károly özvegye, Csehné Bódi  Etelka és Érsekcsanádi István. A viadalra  a megyéből öt iskola nevezte be a diákjait.
Január 22. szerda, 17 óra

Irodalmi est Bükkábrányban

Bükkábrány Község Önkormányzata és a Jánosházi Sándor Könyvtár és Szabadidőközpont

szeretettel vár minden érdeklődőt

A Himnusztól napjainkig  című irodalmi estre.

A műsorban közreműködik:Koncz Károly György és Balázs István

a Gömörország Regionális Kulturális Egyesület tagjai.

Bükkábrányi Hagyományápoló Egyesület

Helyszín: Házasságkötő terem (a belépés ingyenes)

A rendezvényt támogatja: II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár

Kiállítás Kisgyőrben

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…