2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A víz világnapja

Közel két évtizede annak, hogy az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték, hogy az ENSZ március 22-dikét nyilvánítsa a víz világnapjává, ezzel felhívva a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz fontos szerepére életünkben. Cél, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét.  A vízről való gondolkodás egyre aktuálisabb, hiszen a világon élő több mint hétmilliárd emberből egymilliárd nem jut rendszeresen ivóvízhez. A Föld lakóinak több mint harmada, mintegy 2,4 milliárd ember csak tisztítatlan vizet használ.

Bár a legtöbb európai egyelőre viszonylag könnyen hozzájut a tiszta ivóvízhez, a vízfelhasználás csökkentése iránti tudatosság évek óta folyamatosan javul. E tudatosságot a jövőbe tekintve tovább kell növelni, amire jó alkalmat kínál a Víz Világnapja is.
Magas hegyi természetes tisztavíz-tárolók híján Magyarország csak a felszín alatti vizekből, valamint olyan, nagy felületű felszíni vízbázisokból nyerhet tiszta vizet, mint a Duna, a Tisza vagy a Balaton.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek