2024. 05. 26. vasárnap

Evelin, Fülöp
1 EUR 385 HUF
1 GBP 452 HUF

Mi köze a Fényfesztiválnak a Nobel-díjhoz?

Nagy megtiszteltetés érte a Zsolnay Fényfesztiválok visszatérő fényművész csapatát, a Koros Design-t: a tavalyi pécsi fesztiválon debütált alkotásuk Stockholmban mutatkozhat be, a Nobel-díjasok ihlette Nobel Week Lights rendezvényen.

A Zsolnay Fényfesztivál a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karával együttműködésben segítette létrehozni a Koros Design CONNECTED / ÖSSZEKÖTVE című fényalkotását, ami 2021. őszén a kar új campusának megnyitója alkalmával először Pécsett került bemutatásra. A 6 méter magas fényinstalláció egy neuronhálózat részletét formázza meg, melyen belül a fénynyalábok az idegsejtek közötti információ áramlását jelképezik. Az alkotás azóta járja a világ fényfesztiváljait, decemberben pedig egy igazán különleges helyszínen kerül bemutatásra.

A Nobel Week Lights egy stockholmi fényfesztivál, ami a Nobel-díjak átadásának hetén kerül megrendezésre. Az itt bemutatott Nobel-díjas felfedezések által inspirált műalkotások arra invitálják a látogatókat, hogy új szemmel fedezzék fel a várost, miközben többet tudhatnak meg a Nobel-díjasokról és munkájukról.

– Hálásak vagyunk a Zsolnay Fényfesztiválnak és a Pécsi Tudományegyetemnek, mert a támogatásukkal sikerült létrehozni a CONNECTED installációt, ami elképesztő siker lett – mondta Koros Péter, a Koros Design alapítója.

Az alkotást az 1906-os fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj inspirálta, amelyet Camillo Golgi és Santiago Ramón y Cajal kapott „az idegrendszer szerkezetével kapcsolatos munkájuk” elismeréseként.

A Koros Design csapata által készített alkotás ezen Nobel-díjjal is jutalmazott felfedezésre reflektál, óriási idegsejtek és közöttük kialakult kommunikáló struktúrák ábrázolásával. Az installációt egy nagyon fontos elméleti pillanat ihlette: amikor két önmagában növekvő idegsejt összeér, kapcsolatot teremt és így minden alkotóelem egy önmagát meghaladó rendszer részévé válik.

Az installáció december 3-11. között lesz látható a stockholmi fényfesztiválon.

Nobel Week Lights 2022

Program 2022

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Költözz költséghatékonyan!
Minden ember törekszik arra, hogy pénzügyeiben tudatos legyen: igyekszünk beosztani azt, amink van. Ha vásárolunk valamit, mindig tekintettel vagyunk …

További cikkek