2024. 04. 27. szombat

Zita
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

Mi az a domain név és miért van rá szükség?

A domain név megkerülhetetlen fogalom az internet világában. Minden oldalnak szüksége van rá az egyedi megkülönböztetés jegyében. Az IP-címek alapján ugyanis nehéz lenne eligazodni, ezért inkább egyszerű, rövid és megjegyezhető nevekre van szükség.

A RackForest domain regisztrációja esetében lehetőség van szabadon konfigurálható konstrukcióra, a korlátlan számú domain mellé pedig díjmentes DNS szolgáltatás is jár.

A domain név jelentése

A domain nevek az oldal címére utalnak, a jól ismert .hu vagy .com-féle végződésekkel. Erre azért van szükség, hogy meg tudjuk különböztetni magunkat (és másokat is) az internet szinte végtelen világában. Gondoljunk csak bele, talán mi magunk sem vagyunk tisztában vele pontosan, mi is a személyazonosító számunk, hiszen a lényeg a név, a kártya tulajdonosa. Az online térben is hasonlóan működik mindez.

A domain név tehát az IP-címhez tartozó egyedi, speciális elnevezés, a webhelyek egyedi azonosítója. Megválasztásakor érdemes valamilyen egyszerű, megjegyezhető nevet kitalálni, ami egyben kreatív, és így mindenki pontosan tudni fogja, hol keressen minket a világhálón.

Érdekességek a domain névvel kapcsolatban

A domain nevek rendszere a Domain Name System (DNS) tartománynévrendszerből ered. A körülbelül négy évtizede működő rendszer legfontosabb feladata az informatikai eszközök számára értelmezhető numerikus azonosítókká való konvertálás – segítve a felhasználót abban, hogy ne a bonyolult számsort kelljen megjegyeznie. Abban is segít, hogy bármikor és bárhol könnyen elérjük az adott weboldalt.

További érdekesség, hogy ma már a domain nevek száma meghaladja a 200-300 milliót is. Ahhoz képest, hogy nem kevesebb, mint negyven évvel ezelőtt még csak hat ilyen volt, nem rossz a tendencia. Hazánkban elsőként a sztaki.hu “jegyezte be” magát.

Ma már ott tartunk, hogy egy jó domain név akár milliókat is érhet – hiszen egyre nagyobb a verseny és nagy rá az esély, hogy az általunk használni kívánt nevet már valaki más levédette. Ekkor dönthetünk úgy, hogy új név után nézünk, vagy akár úgy is, hogy megpróbáljuk megvenni a domaint a tulajdonostól.

Domain név regisztráció

A domain regisztráció elvégzése nem nagy ördöngösség. Akár pár perc alatt elvégezhető – például a RackForest szakembereinek segítségével. Amennyiben valaki több darabot is létrehozna, egyedi ajánlatot is kérhet. De az átregisztrálásra is van lehetőség.

Az újfajta végződések akár a prémium kategóriába is eshetnek. Ez azt jelenti, hogy a jól reklámozható és marketingelhető, kecsegtető hangzású kifejezéseket általában magasabb árkategóriába is csoportosítják.

Ne feledjük, hogy a domain név egyben az egyik legelső benyomás az oldalunkról. Ne vegyük félvállról a kérdést, és próbáljuk elkerülni a komolytalan megnevezéseket, az értelmetlen, generált szavakat és számokat – és ne olyan nevet adjunk meg, mint például e-mail-címként a gimnáziumban./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Egy márkás karórával elérhető, hogy az emberek tekintete a csuklóra szegeződjön. Továbbá meglepetésnek is kiválóak, hiszen magabiztosságot lehet velük…

További cikkek