2024. 04. 29. hétfő

Péter
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

Mi a feladata egy lakott-területi fakitermelőnek?

Van néhány érdekes szakma, aminek a létezéséről egy átlagember nem is tud. Ezek közé tartozik a lakott-területi fakitermelő is. Ki dolgozhat ezen a területen? Mi a feladata? Cikkünkben ezt mutatjuk be részletesebben.

A fakitermelés fontossága

Hazánk jelentős része erdő – így az itt folyó munkálatokhoz sok szakember munkája szükséges: a fakitermelők többsége az erdős területek ritkításával foglalkozik. Vannak azonban lakott-területi fakitermelők is, akiknek más a dolguk, de ez is egy külön szakma, meg lehet tanulni.

Akit érdekel a lehetőség, az nézzen szét a TanfolyamGURU.hu oldalán, itt látható, hogy lakott-területi fakitermelő tanfolyam Győr területén is indul, de persze máshol is az országban, jellemzően megyeszékhelyeken.

Fontos, hogy megfelelő létszámú ember álljon rendelkezésre a fakitermelési feladatok elvégzéséhez, ezért is hirdetnek sok helyen ilyen jellegű képzést.

Míg a fakitermelő szakma elsajátítása során a hallgatók az állami és a magánerdőkben lévő fákkal foglalkoznak, addig a lakott-területi fakitermelők az utcákon, közterületen, portákon található fás szárú növények ritkítását, formázását végzik.

Ők lesznek azok, akik képesek lesznek a különleges alakú és helyzetű fák döntésére, darabolására. Munkájukhoz nagyrészt emelőkosarat is használnak.

Mit kell tudni a tanfolyamról?

Igen sok olyan képzés van manapság, amely online is elvégezhető, de ez a tanfolyam nem pont ilyen, hiszen itt gyakorlatot is kell szerezni. Mint írtuk, a munka java része az utcákon, illetve magánházaknál zajlik, sok esetben emelőkosár, plató használata is szükséges egy feladat elvégzéséhez.

A képzés megkezdése feltételhez van kötve: csak az jelentkezhet lakott-területi fakitermelő tanfolyamra, akinek már van erdészeti szakmunkás vagy ezzel egyenértékű, fák döntésére jogosító szakmai végzettsége, szakképesítése. Sőt! Gyakorlati tudás is számít, de olyat fogadnak csak el, ami nem túl régi, 5 évvel ezelőtti maximum: és legalább 1 éves tapasztalattal kell rendelkezni.

Egészségügyi alkalmassági vizsgálatra is el kell menni, hiszen nem egyszer a magasban kell dolgozni, veszélyes gépeket kell üzemeltetni, így nem mindegy, vannak-e valamilyen testi betegségek.

A tananyag és a vizsga

Jó hír viszont, hogy bizonyos előzetes tanulmányokat beszámítanak a képzésbe, így a tanfolyam időtartama megrövidülhet, ezáltal pedig az ára is kedvezőbb lehet. Vizsgára azonban mindenképp el kell menni: egy független vizsgabizottság előtt kell számot adnunk a tudásunkról.

Olyan feladatok várhatók, mint például a munkaterület kijelölése, a fakitermeléshez szükséges eszközök és szerszámok előkészítése, valamint a biztonságos munkatevékenység feltételeinek ellenőrzése. Itt is és a későbbiekben is ügyelni kell az Erdészeti Biztonsági Szabályzatának maradéktalan betartására.

Talán sokak által vonzó lehet ez a munka, hiszen napjainkban hiányszakmának számít a lakott-területi fakitermelő: a TanfolyamGURU.hu oldalán lehet bővebben tájékozódni a részletekről!/X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ukrán gyerekek a Ráth-villában
Már három alkalommal fogadott az Iparművészeti Múzeum múzeumpedagógiai osztálya a háború miatt jelenleg hazánkban élő ukrán gyerekeket kifejezetten ne…

További cikkek

Ukrán gyerekek a Ráth-villában
Már három alkalommal fogadott az Iparművészeti Múzeum múzeumpedagógiai osztálya a háború miatt jelenleg hazánkban élő ukrán gyerekeket kifejezetten ne…